Un presupus jihadist arestat în Sidney plănuia atacuri 'de tip gherilă' în Australia

Un presupus jihadist arestat în Sidney intenţiona să creeze o bază a Statului Islamic (SI) într-o zonă montană de la periferia respectivului oraş australian şi să încurajeze luptători să efectueze atacuri 'de tip gherilă', relevă documente judiciare citate de EFE. 

Isaak el Matari, reţinut marţi, alături de alţi doi bărbaţi, într-o operaţiune antiteroristă, a fost acuzat joi la Curtea Supremă din Parramata, la vest de Sidney, de planificare de atacuri teroriste şi apartenenţă la gruparea SI, informează canalul ABC.

Suspectul, în vârstă de 20 de ani, autoproclamat comandant general al SI în Australia, era supravegheat de autorităţile australiene de mai multe luni după revenirea dintr-o călătorie în Liban. Poliţia australiană a indicat, în documentele prezentate la tribunal, că el Matari a declarat că este membru al SI şi că încerca să importe arme şi explozibil în Australia.

Acuzatul avea în vedere să creeze o bază pentru gherilă în Munţii Albaştri, la circa 100 km vest de Sidney. El preconiza de asemenea să plece spre Pakistan, de unde să treacă în Afganistan pentru a se alătura grupării jihadiste. Alt suspect arestat marţi, identificat ca Radwan Dakkak, 23 de ani, a fost acuzat de apartenenţă la SI, în timp ce un al treilea bărbat, al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar este asociat cu Dakkak şi el Matari, a fost acuzat de fraudă şi eliberat provizoriu.

Autorităţile australiene au crescut nivelul de alertă teroristă în septembrie 2014 şi au aprobat de atunci o serie de legi antiteroriste pentru a preveni atentate. Australia a înregistrat patru acţiuni violente în acest interval, iar forţele de securitate au dejucat peste zece planuri privind comiterea unor atentate şi au arestat peste 70 de persoane în mai multe operaţiuni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel