UE, câștig de cauză în conflictul cu AstraZeneca. Compania, obligată prin instanță să livreze de urgență doze de vaccin

UE, câștig de cauză în conflictul cu AstraZeneca / Foto: Pixabay
UE, câștig de cauză în conflictul cu AstraZeneca / Foto: Pixabay

O instanță din Belgia obligă AstraZeneca să livreze doze de vaccin Uniunii Europene.

Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles a decis vineri să acorde măsuri provizorii în procesul intentat împotriva AstraZeneca de către Comisia Europeană şi cele 27 de state membre ale UE, informează Executivul UE pe site-ul său, transmite Agerpres.

Instanţa obligă AstraZeneca să livreze de urgenţă 50 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 până la 27 septembrie 2021 - conform unui calendar obligatoriu: 15 milioane de doze până la 26 iulie ora 9 a.m; 20 de milioane de doze până la 23 august; 15 milioane de doze până la 27 septembrie.

Ce amenzi riscă AstraZeneca dacă nu respectă decizia instanței


În cazul în care aceste termene de livrare nu sunt respectate, AstraZeneca va trebui să plătească o penalitate de 10 euro pentru fiecare doză nelivrată.

Decizia instanţei cu privire la măsurile provizorii solicitate se bazează pe faptul că AstraZeneca a comis o încălcare gravă a obligaţiilor sale contractuale cu UE.

Ursula von der Leyen salută decizia

De asemenea, instanţa constată că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinurile în termenul convenit, inclusiv în locaţiile de producţie din Regatul Unit menţionate în mod explicit în contract - mai ales având în vedere întârzierile mari în livrările către UE.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută decizia. "Această decizie confirmă poziţia Comisiei: AstraZeneca nu şi-a respectat angajamentele asumate prin contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru", a declarat preşedintele von der Leyen.

Scandalul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep, scrie Digi24

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel