Trăim mai mult dacă suntem optimişti? Ce arată studiile

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Beneficiile pe care ni le aduce gândirea pozitivă sunt multiple și aceasta pare să fie secretul unei vieți împlinite. Dar are optimismul impact și asupra longevității?

Este evident pentru toată lumea că persoanele care văd jumătatea plină a paharului sunt mai fericite, dar cum se explică acest lucru? Ei bine, pentru ele nu există teama de greșeală, ci doar situații dificile din care au de învățat, iar experiențele noi și necunoscutul nu sunt întâmpinate cu frică, ci cu deschidere și nerăbdare. Secretul acestei atitudini vine din faptul că optimiștii proiectează în minte așteptări pozitive legate de tot ceea ce experimentează. Pentru ei, așteptarea unui eveniment următor este plăcută, fără încărcătura negativismului și emoțiilor întunecate. Acest lucru îi ajută pe optimiști și înainte, dar și după ce trăiesc experiențele pe care și le-au imaginat pozitive.

Optimiştii sunt mai calmi

Eșecul nu este nici el privit cu negativitate, ci este perceput drept o experiență necesară, din care persoana a avut de învățat. Acest mod pozitiv de a percepe realitatea se extinde și asupra oamenilor cu care optimiștii au relații sănătoase și frumoase și asupra rezultatelor în privința atingerii obiectivelor personale și chiar a bunăstării financiare. Cumulate, toate acestea cresc calitatea vieții și reduc risul de boală, deci, implicit, pot însemna și speranţă de viaţă mai mare comparativ cu persoanele pesimiste.

Potrivit The Guardian, cercetările din mai multe studii au descoperit că optimismul este pus în legătură cu o dietă sănătoasă, cu obiceiul de a rămâne activ fizic și, de asemenea, cu statutul de nefumător. Aceste comportamente sănătoase promovează sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare, o cauză principală de deces la nivel global. Adoptarea unui stil de viață sănătos este, de asemenea, importantă pentru reducerea riscului altor boli potențial mortale, cum ar fi diabetul și cancerul.

Atitudinea pozitivă ne ţine departe de boli

O cercetare celebră, studiul Grant, a urmărit starea de sănătate a mai multor studenți de la Universitatea Harvard, până n jurul vârstei de 45 de ani. Optimismul a fost un indicator foarte bun pentru starea de sănătate a subiecților ajunși la această vârstă. Studiul a indicat faptul că persoanele catalogate drept optimiste când au intrat în studiu aveau o sănătate mai bună decât pesimiștii, iar acest lucru devenise evident la vârsta de 45 de ani. Explicațiile pentru aceste rezultate sunt unele de cauzalitate între mai mulți factori pe care îi antrenează gândirea optimistă pentru a susține și a proteja corpul și sănătatea, în timp de gândirea pesimistă generează și atrage evenimente negative asupra sănătății prin comportamente și atitudini negative.

Povestea incredibilă a domnului Wright

Se spune că în anii 50, un bărbat pe care literatura medicală îl numește „domnul Wright” era pe moarte, din cauza unui cancer al nodulilor limfatici. Căzut la pat, cu tumori cât portocala pe corp, el abia respira, iar doctorii i-au spus că nu mai are nicio șansă să își revină. Totuși, domnul Wright auzise despre un medicament nou și și-a implorat doctorii să facă o încercare. Deși se îndoiau de eficacitatea medicamentului, doctorii și-au dat consimțământul. Încurajat de credința că starea lui de sănătate se îmbunătățise, după trei zile, domnul Wright hoinărea în jurul spitalului, glumind cu infirmierele, în vreme ce tumorile sale și-au redus dimensiunile la jumătate. Peste zece zile, era externat din spital. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel