Testul Papanicolau, gratuit pentru femeile între 24 şi 65 de ani

papanicolau
papanicolau

Testul Papanicolau poate fi făcut gratuit de femeile din România, dacă au între 24 şi 65 de ani. Puține femei știau acest lucru, acestea având nevoie doar de  o trimitere de la medicul de familie.

În România, majoritatea femeilor ignoră controalele preventive. Testul Papanicolau poate scădea riscul de cancer de col cu peste 80 la sută, spun specialiştii. Prin programul naţional de testare gratuită, medicii de familie trebuie să trimită femeile încadrate în grupa de vârstă 24 - 65 de ani la control. Medicii de familie spun că, după introducerea acestui program naţional, numărul femeilor testate a crescut cu 50 de procente, scrie Digi 24.

 „Până acum, ca femeia să facă un test Papanicolau, era nevoie de o trimitere pe o patologie, trebuia să aiba un simptom. Acum vorbim de femeia asimptomatică, pe care, făcând parte din grupul ţintă, o trimitem ca act de prevenţie”, spune medicul de familie Dalida Moşorescu.

 Specialiştii mizează pe faptul că testul este gratuit. E suficient ca femeia să fie bine informată şi să conştientizeze că merită făcut pentru a-şi salva viaţa.

 În România, în fiecare an sunt diagnosticate peste 3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin. În acest moment, 40.000 de românce suferă de această afecţiune.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel