Tabloul Mona Lisa a fost atacat cu o plăcintă, în Luvru. Cum s-a deghizat autorul gestului/ video

O copie de o calitate "excepţională" a tabloului ''Mona Lisa'', scoasă la licitaţie la Paris / Foto: Pixabay
O copie de o calitate "excepţională" a tabloului ''Mona Lisa'', scoasă la licitaţie la Paris / Foto: Pixabay

Autorul gestului a fost imediat imobilizat. Carcasa de sticlă care protejează tabloul a evitat deteriorarea. Capodopera lui Leonardo a fost în mod repetat ţinta unor gesturi neplăcute, iar în 1911 a fost furată.

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci a fost ţinta unui act vandalizator: un vizitator al Luvru a reuşit să mânjească cea mai faimoasă capodopera din istoria picturii cu o prăjitură cu frişcă.

Sticla care protejează tabloul a împiedicat deteriorarea pânzei. Poliţiştii l-au blocat imediat pe autorul gestului, care a avut loc sub privirile vizitatorilor care se înghesuiau, la acea oră, în sălile muzeului parizian. Oamenii au răspândit imediat imagini şi videoclipuri ale incidentului pe Twitter.

Cel care a comis gestul s-a apropiat de tablou într-un scaun cu rotile, purtând o perucă şi haine de damă, pentru a se deghiza.

Ascuns sub jachetă avea ceea ce părea o prăjitură cu frişcă. Gestul pare să fie de natură demonstrativă şi nu avea drept scop cauzarea de prejudicii operei de artă. Individul, înainte de a fi reţinut de gardieni, a împrăştiat trandafiri pe podea.

Tocmai datorită notorietăţii sale şi a faptului că este un simbol universal cunoscut, capodopera lui Leonardo a fost ţinta unor atacuri de mai multe ori: în 2009, un vizitator a aruncat în ea o ceaşcă de ceai care s-a izbit de geamul din sticlă.

În anii 1950, Mona Lisa a fost uşor avariată în două rânduri de doi atacatori care au aruncat în mai multe rânduri acid şi o piatră spre tablou.

Cel mai răsunător episod, însă, datează din 1911, când un imigrant italian în Franţa, Vincenzo Peruggia, a reuşit să fure pânza, ascunzând-o sub jachetă şi ducând-o în Italia. Peruggia a fost arestat când încerca să revindă Mona Lisa unui anticariat din Florenţa, notează Mediafax.

De ce Mona Lisa nu mai are gene și sprâncene

Chipul Mona Lisei este cel mai celebru chip de femeie din toate timpurile. 

Totuși, Mona Lisa nu are gene sau sprâncene. De ce? Pentru că ar fi arătat prea sexy. Cel puţin aşa considerau mai marii bisericii care l-au rugat pe Leonardo da Vinci să le acopere.

Mona Lisa, lucrarea lui Leonardo da Vinci de doar 77 X 33 cm, a fost pictată pe lemn de plop între anii 1503 și 1506. Opera de artă evaluată la sute de milioane de dolari a stârnit mereu controverse și a atras prin simplitatea ei. Însă un detaliu a atras întotdeauna atenţia: Mona Lisa nu are gene şi sprâncene. Iniţial, Leonardo le-a pictat. Însă preoţii au considerat că genele i-ar da Giocondei o alură sexy, nedemnă în ochii Domnului şi a credincioşilor.

Cei mai mulți istorici consideră că Mona Lisa (cunoscută și sub numele de Gioconda) ar fi Lisa Gheraldini, soția lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florența. Se pare că, la origini, Mona Lisa a avut gene și sprâncene care au fost şterse de-a lungul timpului din cauza restaurărilor. O teorie este aceea că mai marii bisericii au dorit acoperirea genelor și sprâncenelor întrucât Gioconda era considerată prea… „sexy”. Leondaro le-ar fi pictat, însă preoţii i-au cerut să le acopere.

Vrei să afli cum a fost furată Mona Lisa? (vezi AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel