Studiu: Consumul de băuturi carbogazoase generează comportamente violente

bauturi-carbogazoase
bauturi-carbogazoase

Consumul mare de băuturi carbogazoase răcoritoare în rândul adolescenţilor ar putea avea legătură cu un comportament mai agresiv, potrivit unui studiu publicat de 'Injury Prevention'.

Adolescenţii care beau mai mult de cinci cutii de băuturi carbogazoase răcoritoare sunt în mod semnificativ mai înclinaţi spre atitudini violente, între care portul de armă şi comiterea de agresiuni, informează Realitatea.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.878 de adolescenţi cu vârste între 14 şi 18 ani de la 22 de şcoli publice din Boston, Massachusetts.

Tinerii au fost grupaţi în două categorii: consum redus, până la patru cutii pe săptămână, şi consum mare, peste cinci cutii pe săptămână.O treime dintre subiecţi s-au situat în categoria de consum mare.

Au fost întrebaţi în legătură cu recente comportamente sau atitudini violente faţă de colegi sau rude şi dacă purtau cuţit sau pistol. Aceste atitudini au fost evaluate împreună cu alţi factori care ar putea influenţa rezultatele, precum sexul, consumul de alcool, de tutun sau orele de somn.

Circa 23 % dintre cei care beau o cutie de astfel de răcoritoare sau niciuna au răspuns că purtau arme în mod obişnuit, iar proporţia a urcat la 43 % în rândul celor care beau peste 14 cutii pe săptămână.

Comportamente violente cu colegii au manifestat 15 % dintre cei care beau cantităţi mici de răcoritoare carbogazoase şi 27 % dintre cei care beau cel puţin 14 cutii.

Drept concluzie, cercetătorii au afirmat că adolescenţii care sunt mari consumatori de astfel de băuturi au între 9 % şi 15 % mai multe posibilităţi de a manifesta comportamente violente.

'Ar putea exista o relaţie directă cauză-efect, poate din cauza conţinutului de zahăr sau cafeină din aceste băuturi, sau pot exista alţi factori, încă neanalizaţi, care să provoace un mare consum de răcoritoare carbogazoase şi agresiune', semnalează studiul menţionat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel