Război în filmul românesc. Scrisoare a cineaștilor către CNC

Cinematograf
Cinematograf

La finalul lunii septembrie, Centrul Național al Cinematografiei a anunțat rezultatele concursului de proiecte organizat anul acesta. Cei mai mulți dintre cineaștii activi reclamă modul în care comisia de evaluare și-a îndeplinit obligațiile.

În acest sens, cineaștii au redactat o srisoare deschisă către Centrul Național al Cinematografiei prin care atrag atenția asupra disfuncționalităților sistemice din procesul de evaluare a scenariilor și organizare a concursului CNC din 2019.

Aceștia solicită conducerii CNC și Ministerului Culturii implicarea imediată în vederea inițierii modificărilor legislative necesare și îndeplinirea obligației legale de a organiza 2 concursuri pe an.

Conținutul scrisorii semnată de 44 dintre cineaștii activi din România îl găsiţi mai jos

Către: Centrul Național al Cinematografiei

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată Doamnă Director General Anca Mitran,
Stimați Membri ai Consiliului de Administrație,

Încălcarea Regulamentului privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice, organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) în 2019, ne obligă la un demers public menit să atragă atenția asupra disfuncționalităților sistemice din procesul de evaluare a scenariilor și organizare a concursului amintit. Perpetuarea unor carențe majore ce stau la baza procesului de evaluare a scenariilor afectează viața profesională a participanților (regizori, scenariști, producători) și dezvoltarea industriei filmului în România, aceasta din urmă fiind principala atribuție a CNC.

În ciuda eforturilor făcute în ultimii ani de a alinia cadrul legislativ ce guvernează sesiunile de finanțare la practicile europene, calitatea procesului de evaluare a proiectelor a involuat. S-a ajuns la o situație fără precedent - ignorarea unor criterii minime de responsabilitate pentru asigurarea unei evaluări profesioniste a scenariilor/proiectelor înscrise în concurs. Erorile din fișele de evaluare a scenariilor la prima sesiunea de finanțare organizată de CNC în 2019 nu sunt excepții (multe se perpetuează de ani de zile), ci o încălcare de necontestat a propriilor criterii de evaluare. Aceste criterii sunt, de altfel, singurul cadru existent (și așa deficitar) pentru asigurarea unei minime imparțialități în evaluarea scenariilor.

După solicitarea fișelor de evaluare de către mai mulți producători/regizori, ele au scos la iveală o serie de abateri semnalate deja într-un amplu articol de presă:

Fișe de evaluare complet goale.
Evaluări formulate identic pentru proiecte diferite.
Evaluări ce fac confuzie între scenarii.
Neconcordanțe între textul evaluării și scenariul analizat.
Evaluări copiate din sinopsisul depus de concurent.
Nerespectarea numărului minim de semne cerut de Regulament.

Dat fiind că nimeni nu s-a autosesizat pentru a remedia situația descrisă mai sus, ne întrebăm cine, când și cum trebuia să remarce faptul că fișele de evaluare nu au fost întocmite cu respectarea Regulamentului? Cine si ce fel de măsuri trebuia să adopte în astfel de cazuri? Cine răspunde pentru încălcarea Regulamentului CNC?

De asemenea, solicităm conducerii CNC și Ministerului Culturii implicarea imediată în vederea inițierii modificărilor legislative necesare pentru:

Realizarea unui audit independent al procesului de evaluare a scenariilor și al procedurilor interne ce stau la baza întregului proces de organizare a concursului, pentru a formula o opinie obiectivă cu privire la deficiențele existente și la soluțiile cele mai bune.
Inițierea demersurilor necesare pentru schimbarea legii, în sensul desecretizării autorilor scenariilor/proiectelor înscrise în concurs, după modelul aplicat de cele mai multe instituții similare din Uniunea Europeană.

Completarea/depunerea online a aplicațiilor și evaluărilor, după modelul EURIMAGES si MEDIA.

Schimbarea Regulamentului CNC, în sensul asumării clare a răspunderii pentru cazurile de nerespectare a acestuia și pentru erorile procedurale din procesul de evaluare. CNC este răspunzător pentru evaluarea retroactivă a membrilor comisiilor de concurs, astfel încât persoanele care au depunctat în mod repetat proiecte ce s-au dovedit viabile și valoroase în urma producției lor sau care au punctat cu note mari proiecte care nu au ajuns la public sau despre care nu se mai știe nimic, să nu mai poată face parte din comisii.
Îndeplinirea obligației de a organiza două sesiuni de concurs pe an, așa cum prevede legea, la date fixe, stabilite și anunțate public la începutul fiecarui an calendaristic.

Gasirea unei soluții pentru a evita supraîncărcarea evaluatorilor și a le oferi timpul necesar analizării fiecărui scenariu.
Formare unui corp de evaluatori de scenarii profesioniști în baza atribuției CNC de "susținere a formării profesionale în domeniul cinematografiei."

Și nu în ultimul rând, considerăm că modul de consultare a industriei prin vot online cu privire la următorul concurs CNC este o formă de neasumare a responsabilității. CNC este obligat prin lege să organizeze și a doua sesiune în acest an, în cele mai bune condiții, iar acest fapt nu trebuie să depindă de modificarea Regulamentului, așa cum lasă să se înțeleagă metoda de consultare propusă pe site-ul CNC. Identificarea celor mai bune soluții la problemele amintite – în urma consultării constante și amănunțite cu majoritatea profesioniștilor din industria de film - este responsabilitatea CNC, fapt consfințit prin statutul său. Organizarea viitorului concurs în condiții juste și responsabile nu poate fi condiționată de inițierea unor schimbări ale Regulamentului și/sau ale Legii.

Semnatari:
Radu Jude - regizor
Adrian Sitaru - regizor
Radu Muntean - regizor
Alexandru Solomon - regizor
Tudor Giurgiu - regizor, producător
Corneliu Porumboiu - regizor
Andrei Cohn - regizor
Marian Crișan - regizor
Alexandru Mavrodineanu - regizor
Bogdan Mureșanu - regizor
Bogdan Theodor Olteanu - regizor
Anamaria Antoci - producător
Anda Ionescu - producător
Adina Sădeanu - producător
Gabi Virginia Șarga - regizoare
Cătălin Rotaru - regizoare
Cristina Iliescu - regizoare
Claudia Silișteanu - scenaristă
Alina Alexandra Grigore - actriță, regizoare
Monica Lăzurean-Gorgan - regizoare, producător
Gabriela Suciu Pădurețu - producător
Andreea Cristina Borțun - regizoare
Anca Damian - regizoare
Paul Negoescu - regizor
Eliza Zdru - regizoare
Radu Ciorniciuc - regizor
Adriana Răcășan - producător
Oana Giurgiu - producător
Octav Chelaru - regizor
Vladimir Dembinski - regizor
Cecilia Ștefănescu - regizor
Cristian Pascariu - regizor
Tudor Cristian Jurgiu - regizor
Irina Andreea Malcea - producător
Iulia Rugină - regizoare
Ioana Flora - actriță
Tudor D. Popescu - editor imagine
Ruxandra Ghițescu - regizoare
Oana Iancu - producător
Alexandru Teodorescu - producător
Adrian Silișteanu - director de imagine
Andrei Tănase - regizor
Claudiu Mitcu - regizor, producător
Sarra Tsorakidis - regizor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel