România urcă un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă

România urcă un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă – conform EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungând pe poziţia 31, de pe locul 32 în ediţia anterioară. România îşi îmbunătăţeşte pentru a doua oară consecutiv poziţia în topul EY, după ce în ediţia din februarie România a urcat de pe locul 33 pe locul 32.

România urcă un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă – conform EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungând pe poziţia 31, de pe locul 32 în ediţia anterioară. România îşi îmbunătăţeşte pentru a doua oară consecutiv poziţia în topul EY, după ce în ediţia din februarie România a urcat de pe locul 33 pe locul 32.

Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru România un impediment în calea ‚relaxării’ activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Noul proiect legislativ apărut săptămânile trecute şi care va intra în vigoare începând cu 1 august 2014, dacă vă primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor îndelungi discuţii şi aduce o gură de aer aşteptată de marii consumatori de electricitate. Între timp, proiectele operaţionale de energie regenerabilă, ‚investite’ cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care încă primesc atenţie din partea investitorilor privaţi şi a băncilor”,spun specialiştii EY România.

În regiune, Polonia şi Turcia se clasează înaintea României în topul EY, ocupând poziţiile 27 şi, respectiv, 20, în timp ce Ucraina şi Grecia se situează în urma României  în acelaşi clasament.

SUA are şanse să îşi menţină parcursul de până acum, dacă face faţă incertitudinilor din piaţa locală

Cu o piaţă de energie solară sănătoasă, cu o reducere impusă de 45GW pe zona energiei generate din cărbune şi cu semne ale unei pieţe de capital revigorate, SUA îşi asigură o imagine promiţătoare pe piaţa energiei regenerabile, precum şi o poziţie în partea de sus a clasamentului. Cu toate acestea, incertitudinile în privinţa creditelor fiscale şi a finanţărilor prin vânzarea de participaţii, precum şi creşterea producţiei de gaze de şist şi blocajele constante din Congres, ar putea frâna potenţialul boom investiţional al SUA.

China concurează puternic cu SUA

Cu toate că SUA îşi menţine ferm poziţia de lider al clasamentului în actuala ediţie a raportului, China este în expectativă pe locul al doilea şi continuă să-şi întărească poziţia. Semnele tot mai numeroase privind abordarea de tip economie de piaţă din China, atât în sectorul energiei regenerabile cât şi a economiei în general, determină previziuni tot mai ferme în care aceasta ar putea să eclipseze SUA în segmentele energiei eoliene şi solare până la sfârşitul acestui deceniu. China şi-a proiectat să adauge aproape 100GW capacităţi de producţie în energie eoliană şi 60GW în energie solară până în 2018.

Pot apărea schimbări în top, pe măsură ce unii jucători cresc în atractivitate

Sistemele revizuite de stimulente, proiectele la scară largă şi programele ambiţioase de extindere a capacităţii energetice au făcut ca Japonia şi India să fie pregătite să-şi devanseze rivalii apropiaţi în top 10. Cu toate acestea, semnalele mixte de pe piaţa japoneză, generate de lansarea unui proiect de plan energetic naţional care favorizează energia nucleară şi cea pe bază de cărbune, precum şi constantele provocări macroeconomice şi dispute comerciale din segmentul energiei solare din India sunt de natură să întârzie avansarea celor două ţări în clasament pe termen imediat.

Marea Britanie, pe de altă parte, a regresat o poziţie, ocupând acum locul şase, pe fondul anunţatelor revizuiri în domeniul politicilor energetice. Marea Britanie beneficiază de una dintre cele mai eficiente pieţe de finanţare, dar ar putea pierde acest avantaj în cazul în care politicile energetice nu sunt adoptate în mod consistent de către lideri.  

Previziunile solide de extindere a capacităţii şi aprobarea unui nou regim tarifar feed-in pentru proiecte eoliene au ajutat Franţa să urce pe locul opt, devansând Australia, unde anunţarea unei posibile anulări a ţintei de energie regenerabilă a determinat o încetinire a investiţiilor. Un sector solar în creştere rapidă şi promisiunea unor noi licitaţii de extindere de capacităţi în 2014 au clasat Brazilia în top 10 pentru prima dată după 2013, când anulările de licitaţii de la începutul anului au făcut-o să cadă în partea de jos a clasamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel