Al doilea Marș pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor va fi organizat sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Corbeanca. Cetățenii din Ilfov și București sunt invitați să se alăture

Foto: Centura Verde
Foto: Centura Verde

La mai bine de o săptămână de la primul Marș pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor, arderile ilegale de deșeuri au continuat în localitățile din jurul Bucureștiului. Senzorii de monitorizare s-au înroșit iarăși la extrema alarmantă iar mirosul înecăcios a fost simțit mai multe seri de-a rândul.

Drept urmare, Asociația Activ Corbeanca cu sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde organizează sâmbătă, 6 aprilie 2024, ora 11 (părinții cu copii care vor să participe la un workshop pe subiecte de mediu și poluare sunt așteptați de la ora 10:30), cu punct de plecare din Parcul Corbeanca (strada Ogorului, comuna Corbeanca, https://maps.app.goo.gl/QHteF3jT5FG5vksR6), al doilea Marș pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor pentru a cere autorităților naționale, județene și locale măsuri imediate pentru

Asociația Activ Corbeanca (www.activcorbeanca.ro) și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde (www.centuraverde.ro) îndeamnă și invită comunitățile din Ilfov și din București, cetățeni de toate vârstele, de la mic la mare, să se alăture acestui marș APOLITIC și să își revendice dreptul la aer curat și mediu sănătos, așa cum este el, de altfel, și stipulat în Constituția României. Evenimentul este parte dintr-o serie de acțiuni ce vor fi organizate în Ilfov, în capitală și oriunde în țară unde este necesar, atât timp cât va fi nevoie. Asociația Activ Corbeanca este membră a Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

După ce, în ultimele săptămâni, în Corbeanca și împrejurimi, arderile ilegale de deșeuri au făcut ca aerul să devină irespirabil, fapt dovedit și de senzorii de monitorizare, sute de locuitori din Corbeanca, au militat sâmbătă, 23 martie, alături de vecini veniți din Balotești, Mogoșoaia și Buftea, într-un marș antipoluare fără precedent pentru comunitățile din Ilfov. Lipsa de implicare a autorităților de la toate nivelurile a scos oamenii în stradă. Într-o acțiune ce s-a desfășurat pe trei kilometri și a durat trei ore, participanții au scandat “Vrem aer curat”, “Fără poluare”, “Păduri pentru oameni”, “Vrem Centura Verde”, “Fără arderi ilegale” sau “Ilfov curat”.

În România, anual mor prematur 29.000 de oameni din cauza poluării aerului. Suntem țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare cost social de sănătate asociate acesteia.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

Cu toată poluarea din oraș și din cauza dispariției ultimelor păduri din jurul său, rămânem fără aer. Nu vom avea aer curat în București atât timp cât, dincolo de măsuri antipoluare luate în interiorul său și de combaterea arderilor ilegale de deșeuri din Ilfov, în județ nu va exista o centură verde înconjurătoare pentru capitală, așa cum se întamplă în marile metropole ale lumii. Dezvoltarea orașului este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în Ilfov.

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

În același timp, printr-o petiție online care a strâns deja peste 11500 de semnături, (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde ) Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetățenii să se alăture pentru a solicita decidenților politici și executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde:

„Un oraș nu poate fi sănătos atât timp cât oamenii săi sunt bolnavi. Și în același timp, oameni sănătoși nu pot viețui într-un oraș bolnav. Poluarea nu ține cont de granițe administrative sau de cine sau ce suntem fiecare. Poluarea nu ține cont de unde se termină Ilfovul și începe Bucureștiul. Ea ucide real și indiscriminatoriu. Împrejurări excepționale, precum cea în care ne aflăm acum, cer acțiuni și măsuri excepționale, cer viziune excepțională și îndrăzneală excepțională. Și etică excepțională. Iar toate astea se pot face doar însuflețiți de o dragoste excepțională. Vă invit cu recunoștință să fim împreună pe 6 aprilie la Marșul pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor”.

Sorin Jula, președinte Asociația Activ Corbeanca:

„Încă de acum aproape 4 ani asociația noastră a formulat petiția Vrem Aer Curat în Ilfov, adresată Ministerului Mediului, petiție în care peste 2700 de locuitori ai județului semnalau aerul extrem de poluat, propuneau și solicitau instituției măsuri urgente. Demersul nostru a rămas fără niciun răspuns. De data aceasta, împreună cu alte organizații și oameni de bine din comunitate, vom merge până la capăt. Vino cu noi într-un marș al conștientizării rolului nostru în cetate! Prin puterea și încrederea noastră am acordat dreptul de a se decide pentru noi. Prezența noastră colectivă la Marșul pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor este și pentru a ne reaminti că democrația înseamnă că noi toți contăm. Oferă tuturor două ore din timpul tău la un marș pentru tot Ilfovul și pentru capitală. Știm că nu de mâine vom scăpa de aerul poluat, gunoaie, sol și ape otrăvite, dar mai știm că este nevoie de noi toți pentru schimbare. Începem cu schimbarea atitudinii noastre ca apoi să vină schimbarea celor ce au un rol în a decide pentru noi. Împreună!”.

ANUNȚUL COMPLET AL ORGANIZATORILOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel