Robot cu superputeri. Cercetător român, invenție formidabilă

Inspirați de puterea formelor pliabile obținute prin metoda origami, o echipă de cercetători din Statele Unite a anunțat luni că a reușit să realizeze mușchi artificiali necostisitori.

Mușchii pot oferi roboților capacitatea de a ridica până la 1.000 de ori greutatea lor, informează Xinhua și AFP.

Acest progres constituie un salt înainte în domeniul roboticii pentru înlocuirea vechii generații de roboți cu mișcări sacadate și rigide, estimează cercetătorii.

E ca și cum acești roboți ar fi dotați cu superputeri, a declarat entuziasmată autoarea principală a lucrării, Daniela Rus, profesor în cadrul Departamentului de inginerie electrică și informatică al Massachusetts Institute of Technology (MIT), citată de Xinhua.

Mușchii (sau elementele de acționare) constau dintr-un schelet realizat din diverse materiale, precum bobine metalice sau foi de plastic pliate pe baza anumitor modele, înconjurate de aer sau fluid și sigilate într-un recipient din material plastic sau textil care sevește drept piele, se explică în studiul publicat în National Academy of Sciences, informează TVR. O presiune aplicată în interiorul recipientului forțează pielea să se lase pe schelet creând astfel tensiune, ceea ce duce la producerea mișcării.

Am fost foarte surprinși de cât de puternice sunt elementele de acționare, a adăugat Daniela Rus. Am bănuit că acestea vor avea o greutate funcțională mai mare în comparație cu cea a roboților obișnuiți, însă nu ne-am așteptat la o creștere de o mie de ori, a precizat cercetătoarea născută în România.

Acești mușchi artificiali pot genera de circa șase ori mai multă energie pe unitate de suprafață în comparație cu mușchiul scheletic al mamiferelor și sunt, de asemenea, incredibil de ușori, a explicat Rob Wood, coautor al lucrării, profesor de științe aplicate la Universitatea Harvard, conform AFP.

Un mușchi de 2,6 grame poate ridica un obiect de trei kilograme, echivalentul unei rațe care ridică o mașină.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel