Rachetele căzute în Polonia. Cristian Diaconescu, regula negocierilor internaționale: Nici politicienii nu îl mai pot opri apoi

 Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a vorbit despre rachetele care au căzut în Polonia, stat membru NATO.

Cristian Diaconescu a vorbit despre incidentul de la granița polono-ucraineană, după ce NATO a anunțat că a ridicat nivelul de vigilență. Fostul ministru de Externe al României a fost întrebat la Realitatea Plus ce înseamnă, de fapt, acest lucru.

"Nivelul ridicat de alertă presupune o amenințare cu un grad destul de serios. Din acest punct de vedere, trebuie înțeles un lucru. Practic, Federația Rusă, desfășurând acte agresive împotriva unui alt stat, creează probleme și creează posibilitatea apariției unor astfel de incidente. Până la urmă, ceea ce s-a întâmplat aseară s-a întâmplat în timpul unei activități militare inițiate și desfășurate de Moscova. S-au tras aproape 100 de rachete spre zone civile din vestul Ucrainei și acest tip de agresiune creează, la un moment dat, posibilitatea - și iată, din păcate, acest lucru s-a întâmplat, au murit doi oameni în Polonia - de a se genera o astfel de situație.

Vreau să vă spun un lucru... Este o regulă în negocierile internaționale. Atunci când negociem acorduri politico-militare, sub nicio formă nu stabilim posibilitatea ca super-puteri militare să fie față în față, pentru că pot apărea incidente de acest gen care intră într-un anume stil pe care nici politicienii nu îl mai pot opri apoi", a declarat Cristian Diaconescu.

VEZI ȘI: Mircea Geoană: NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România

Șeful NATO: Rachetele căzute în Polonia erau ucrainene, dar Rusia este de vină

Jens Stoltenberg a făcut declarații de presă despre rachetele căzute în Polonia.

"Exploziile de ieri au avut loc după ce Rusia a lansat un val  de rachete asupra Ucrainei. NATO și-a crescut vigilența în Flancul de Est încă de la începutul războiului. Investigațiile continuă asupra acestui incident și trebuie să așteptăm să vedem care vor fi rezultatele. Nu avem niciun indiciu că ar fi un atac intenționat și nu avem niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să atace alte state NATO. Din analiza noastră preliminară pare că incidentul a fost cauzat de rachete ucrainene care au fost lansate pentru a intercepta un atac rusesc. Nu este vina Ucrainei, Rusia are toată responsabilitatea deoarece continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei", a spus Stoltenberg.

Zelenski insistă că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de Rusia

Lovitura cu rachetă în Polonia "nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20", a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA. 

Există "un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm", a avertizat Zelenski, desemnând Rusia, potrivit textului discursului pronunţat de preşedintele ucrainean la ultima sesiune a summitului din Bali, la care "toţi au vorbit despre cum să se pună capăt războiului" declanşat de Rusia în Ucraina.

'Iar după aceea, aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi', a denunţat el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel