Mircea Geoană: NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România

Sursa foto: Facebook Mircea Geoană
Sursa foto: Facebook Mircea Geoană

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut joi, 16 noiembrie, o declaraţie de presă referitoare la  explzia din estul Poloniei. Nu avem indicații ca ar fi fost vorba de un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO, a spus Geoană, care i-a asigurat pe români că NATO va face  tot ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți și pe fiecare dintre Aliați.

„Tocmai am încheiat o întâlnire a Consiliului Nord Atlantic, în cadrul căreia am discutat alături de Aliați despre explozia de ieri, din estul Poloniei, într-o regiune la granița cu Ucraina, a spus Mircea Geoană. Vreau să vă asigur de la bun început că urmărim cu vigilență situația generată de incidentul de ieri.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Cavoli, a participat la reuniunea Consiliului, de astăzi, și a informat Aliații despre măsurile luate și elementele operaționale deținute la acest moment. De asemenea, ambasadorul polonez ne-a prezentat detaliile disponibile despre incident și investigația, care continua.

Investigația, la care s-au asociat specialiști din SUA, continuă în Polonia

Explozia de ieri a avut loc pe fondul atacului balistic barbar pe care Rusia l-a declanșat pe întreg teritoriul Ucrainei, împotriva infrastructurii critice, inclusiv din Marea Neagră – cu efecte asupra sistemului energetic din Republica Moldova.  Încă de la începutul acestui război ilegal, în Ucraina, NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg flancul estic, inclusiv în România. La nivelul Alianței, monitorizăm, prin sisteme integrate, situația în mod continuu.

Vă spuneam că în Polonia, investigația, la care s-au asociat si specialiști din SUA, continuă, iar la acest moment, este prea devreme să tragem concluzii finale. Vă pot spune, însă, că nu avem indicații ca ar fi fost vorba de un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO.

Analiza preliminară sugerează, după cum au indicat deja și alți lideri aliați, că este vorba de un incident cauzat de o rachetă ucraineană de interceptare, menită să protejeze teritoriul Ucrainei de atacurile ruse.

În cadrul întâlnirii de astăzi, am transmis sincere condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în incident, precum și un mesaj ferm de solidaritate cu Aliatul nostru, Polonia.

Mesajul NATO: Rusia poarta responsabilitatea pentru incident

Mesajul NATO este clar: Rusia poarta responsabilitatea finală pentru acest incident, continuând războiul ilegal împotriva Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina în exercitarea dreptului său la auto-apărare.

Aliații au decis sa continuăm, în mod calm, calculate, dar și cu vigilența necesară, să monitorizăm situația îndeaproape si sa ne coordonam foarte strâns – în formatele multinaționale necesare.

Vom continua consultările la nivel Alianței. În final, vreau să asigur românii și româncele că NATO va face întotdeauna tot ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți și pe fiecare dintre Aliați. Unitatea Alianței este nezdruncinată și noi suntem deplin angajați în misiunea noastră de apărare colectivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel