Paradă de costume tradiționale românești în Italia

Paradă a costumelor tradiţionale româneşti, în Italia, pentru celebrarea venirii primăverii.
 
 
Evenimentul „Primăvară, bine ai venit cu Mărţişor!” va avea loc joi în salonul Universităţii Aldo Moro din Bari (Italia). Acolo și atunci vor fi prezentate și costumele tradiționale românești, organizatorii Asociaţia Tracia Land şi „Flori de Ie” pregătind de ceva vreme o paradă cu prilejul organizării evenimentului.

„Mărţişorul este o brăţară împletită cu două fire, unul alb şi unul roşu, simbolizând atât viaţa şi puritatea sufletului cât şi sacrificiul şi sângele. Potrivit legendei, Mărţişorul era un dar al fetelor sau femeilor către băieţi sau bărbaţi, cu ocazia venirii primăverii, pentru a sărbători renaşterea naturii şi ca un simbol de bun augur de sănătate şi frumuseţe”, a declarat Monica Irimia, reprezentant al Asociaţiei Tracia Land Italia, potrivit Agerpres. 

Modelele vor fi românii din Italia

În cadrul evenimentului, „Flori de Ie” va organiza o paradă a costumelor tradiţionale româneşti, din colecţia proprie, care vor fi îmbrăcate de reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia. De asemenea, va avea loc şi o dezbatere care îşi propune sporirea cunoştinţelor despre istoria şi cultura României. Prezentarea va fi împărţită în două momente de paradă ale costumelor populare româneşti, legate între ele printr-un material documentar, care cuprinde imagini din arhiva fotografică Agerpres. 

Ia creează punți și unește inimi

„Am reuşit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre. „Flori de ie” încearcă să conserve şi să transmită mai departe ceea ce specialişti în tradiţia noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia reprezintă în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor româneşti, creează punţi şi uneşte inimi, aduce speranţă în suflete”, spune Cristina Chiriac, fondator „Flori de Ie”. 

În cadrul evenimentului de la Bari vor avea ocazia să prezinte iile româneşti persoane din culturi diferite, provenind din Spania, Italia, India sau Brazilia. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel