EXCLUSIV  „Normal Autistic Film” – Premiul One World Romania 10

Sâmbătă seara, la Cinema Eforie, în sala plină, juriul de liceeni al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a zecea ediții. Filmul declarat câștigător este documentarul „Normal Autistic Film”, realizat de Miroslav Janek.

Cei cinci liceeni – Victoria, Ștefania, Ana-Maria, Andrei și Luca au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiție astfel: „Credem că filmul ales nu se limitează doar la lumea copiilor autişti, ci ni se adresează tuturor. Ce putem învăţa de la ei este să ne preţuim unicitatea. Alegând acest film am ales, de fapt, curajul de a fi cine suntem cu adevărat. Normalitatea fiecăruia se dovedeşte a fi diferită. Prin cadrele şi personajele diverse, filmul arată că nu există o singură realitate, ci doar mai multe interpretări."


Regizorul Miroslav Janek, prezent în București doar la începutul festivalului, le-a transmis publicului și juraților o înregistrare video de mulțumire, pe care o puteți urmări mai jos. O ultimă proiecție în cadrul festivalului a filmului câștigător are loc duminică, începând cu ora 20:30 la Cinema Eforie.

Duminică e și ultima zi în care vă mai puteți bucura de filmele One World Romania în cele patru cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea. Și astăzi, după fiecare proiecție din festival vor avea loc scurte dezbateri. Lista completă a participanților la aceste dezbateri de duminică, 19 martie, este disponibilă aici. Dacă vreți să vedeți cum au fost primele zile de festival, găsiți clipuri aici (galerie foto & video).

Din programul zile de duminică vă facem câteva recomandări, proiecții la care vă puteți întâlni chiar cu realizatorii filmelor.

(w670)

De la ora 16:00 la Cinema Union, regizoarea Malin Andresson va prezenta filmul „Blood Sisters" – povestea emoționantă a două gemene aparent inseparabile, după o copilărie în care au fost abuzate. Viețile lor însă par să se schimbe și totodată se nasc tot felul de întrebări, când una dintre ele decide să se căsătorească.

(w670)

De la ora 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului, producătoarea Annemiek Munneke vă așteaptă la proiecția filmului său, „Alice Cares". Alice este un robot inteligent de numai 60 de centimetri înălţime, dezvoltat de un laborator olandez de cercetare pentru a răspunde nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor. Aflată deocamdată în perioada de testare, Alice părăseşte laboratorul la intervaluri regulate de timp, împreună cu unul dintre designeri, pentru a le ține companie unor doamne vârstnice. O poveste emoționantă despre cum ar putea fi viitorul.

(w670)

Dacă preferați, totuși. un alt subiect, de la ora 18:00 la Cinema Elvire Popesco, regizorul Nicolas Humbert va fi prezent pentru proiecția documentarului „Wild Plants". Printr-un colaj de portrete, filmul schiţează contururile unei noi mişcări sociale alcătuite din oameni care, precum plantele sălbatice care se înmulţesc în condiţii neprielnice, creează noi habitaturi și abandonează confortul facil al unei lumi consumiste pentru a experimenta noi moduri de a fi în lume. Recomandat dacă vreți să evadați din urban, chiar și numai pe durata proiecției.

 (w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel