Nicolăescu: Medicii de la stat nu vor mai putea lucra și la privat

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, invitat la “După 20 de ani” de la PRO TV, a dezvăluit cum vrea să schimbe grila de salarizare a cadrelor medicale din România.

 Nicolăescu spune că  un medic român ar putea câștiga 1.000 de euro, începând cu anul 2014. Pentru acest lucru, Nicolăescu a declarat că o comisie a ministerului lucrează la un proiect de salarizare, unde medicii vor avea de ales între trei modalități de salarizare.

Potrivit lui Nicolăescu, medicul care va lucra cu normă întreagă la spitalul de stat nu va mai putea lucra şi la privat. „Vrei să fii un medic respectat, atunci poţi să ai garanţia că stai în spitalul public cu normă întreagă şi munceşti alea şapte ore pe care le prevede Codul Muncii - pentru profesia de medic, pentru că uneori mai intri şi în linia de gardă, mai faci şi contravizită şi aşa mai departe - şi primeşti o leafă de 3.000 de lei (...) Poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte secţii private sau la nişte paturi private pe care le facem în spitalul public şi de acolo îţi completezi venitul. Asta te poate atrage să rămâi, într-adevăr, angajatul exclusiv al spitalului”, a explicat Nicolăescu și reluat de gandul.info.

 De asemenea, cea de-a doua opţiune pe care medicii ar putea să o aleagă de la anul va fi aceea de a lucra cu jumătate de normă la spitalul de stat. „Cealaltă jumătate de normă o va lucra unde vrea în altă parte”, a mai spus Nicolăescu.

Medicul poate să-și negocieze salariul cu managerul spitalului

Totodată, există a treia posibilitate ca medicul să îşi negocieze salariul cu managerii de spital. „Sunt foarte mulţi chirurgi mari, ultracunoscuţi, care vor spune: 'eu nu vreau să lucrez nici acolo, nici acolo.  Eu vreau să fac zece operaţii la Iaşi, vreau să mai fac cinci operaţii la Târgul- Mureş şi zece operaţii la Bucureşti". Aceştia vor negocia un tarif. Dacă spitalul respectiv are asemenea cazuri şi poate să spun că suportă. Şi astfel se închide circuitul aici”, a mai spus Nicolăescu.

 Întrebat cât va câştiga un medic după aplicarea acestei legi, Nicolăescu a spus: „cred că într-un spital public, un medic foarte bun şi care îşi face cu adevărat datoria şi e căutat de pacienţi, pentru că avem şi criterii de competenţă, salariul unui asemenea medic poate să ducă la 1.000 de euro pe lună, ceea ce eu cred că pentru România de astăzi e ceva”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel