Misterul dispariției fiului cel mare al lui Stalin, Yakov, a fost dezlegat

Potrivit unor arhive sovietice, Yakov, fiul cel mare al lui Stalin care comanda  regimentului 14 Howitzer, s-a predat trupelor naziste în timpul invaziei din 1941. Documentele contrazic astfel poziția oficială a Rusiei sovietice, conform căreia Yakov Djugasvili, fiul cel mare al lui Stalin, a fost capturat de către germani, scrie Daily Mail.

[caption id="attachment_284517" align="alignnone" width="640"] FOTO: neatorama.com[/caption]

Arhivele Ministerului Apărării rus arată ca Yakov a dezertat din cauza deziluziei sale privind mersul războiului, în care 1,3 milioane de bărbati ai Armatei Roșii au fost capturați, uciși sau răniți în primele săptămâni ale invaziei naziste din 22 iunie 1941.

 Stalin l-a renegat pe fiul său, Yakov, în 1928, în urma unui conflict avut din cauza unei relații amoroase a tânarului.

 Arhiva ministerului de la Podolsk dezvăluie faptul că Stalin i-a scris mamei sale în aprilie 1928:  "Spune-i lui Yasha că eu cred că s-a comportat ca un criminal și ca un jefuitor, cineva cu care nu mai am nimic în comun și cu care nu vreau să mai am vreo relație. Lasă-l să traiasca unde și cu cine vrea el. J. Stalin."

 Yakov s-a oferit voluntar în armată în 1937, a devenit locotenent în 1940 și a ajuns comandantul Regimentului 14 Howitzer de tancuri, în timp ce Hitler trimitea 3 milioane de oameni în Operatiunea Barbarossa, pe 22 iunie 1941.

 Până pe 9 iulie, forțele sovietice s-au retras din Vietbsk, actualmente în Belarus, iar bateria lui Yakov a realizat foc de acoperire pentru trupele sale. El a fost recompensat cu o medalie de către comandantul său, după care a dispărut, presupunându-se că a fost capturat.

Mareșalul Gheorghi Jukov a scris în memoriile sale despre o conversație cu "șeful", în timpul războiului, în care Stalin a spus: "Yakov nu va scăpa din captivitate. Fasciștii o să-l împuște".

Potrivit unor documente de arhivă declasificate, Yakov Stalin ar fi fost ucis la sfârşitul anului 1943 de un gardian nazist, la lagărul de concentrare Sachsenhausen, după ce a refuzat să se supună ordinelor.

 Inițaial, documentele celui de-al Doilea Război Mondial afirma că Yakov ar fi fost capturat în iulie 1941 în timp ce comanda o baterie de tancuri. În perioada aprilie-iunie 1942, el a fost ţinut la lagărul de concentrare din Hommelsburg, iar în martie 1943 a fost trimis la Sachsenhausen.

Yakov a fost ucis în timp ce se plimba prin lagăr. Gardianul i-a cerut să se întoarcă în clădire, dar el s-a apropiat de gard şi a strigat spre gardian "Trage!". Atunci, acesta l-a împuşcat în cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel