Marcel Iureş, manifest pentru actorie: Fără public, nu avem sens

Actorul Marcel Iureş a deschis Festivalul Serilor Filmului Românesc, ajuns la a XIII-a ediţie. 

Actorul Marcel Iureş afirmă că această meserie nu există, ci e mai degrabă o obsesie, "o călătorie în care norocul este esenţial", necesită enorm de multă muncă şi nu are sens fără public.

"Despre fericire nu poţi să vorbeşti prea mult. Despre importanţa care ni se dă nouă, actorilor, nu are rost să vorbesc. E evident că ni se acordă o importanţă enormă. Asta înseamnă că merităm asta şi ne şi aruncă în continuare în valul vieţii să ne facem treaba, să ne facem meseria, pentru că altfel noi nu suntem. Nu avem sens dacă nu avem un public care să ne zică dacă ne place sau nu", a spus Marcel Iureş în discursul rostit cu ocazia deschiderii celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Serilor Filmului Românesc.

Iureş afirmă că actoria nu este o meserie, ci mai degrabă "o obsesie", care cere "enorm de multă muncă".

"Meseria asta nu e o meserie"



"Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie, o obsesie, o încăpăţânare, e o călătorie în care norocul este esenţial. Întâlnirile cu colegii, cu alţi actori, iarăşi sunt capitale, sunt extrem de importante. Multă şansă, multă muncă, enorm de multă muncă, visat, trăit cu personajele şi cu ceilalţi zi şi noapte. Nu mai ştiu. Toate astea sunt importante", a adăugat Marcel Iureş în faţa publicului venit să îl vadă pe scena special amplasată în Piaţa Unirii.

Marele actor a adăugat că actoria i-a oferit şansa de a călători mult şi de a fi "într-un fel" un ambasador cultural al limbii şi ţării în care s-a născut, scrie Agerpres.

"Eu am avut, să zicem, şansa să călătoresc mult şi să reprezint cultura care m-a născut, limba în care am crescut şi în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul. După câţiva ani l-am întâlnit pe (Liviu- n.r.) Ciulei, care mi-a zis: 'Să ştii că inclusiv praful din cusăturile pantofilor merge cu tine. Să nu crezi că eşti altcineva. Nu-l ascunde. El provine de aici şi o să-l duci cu tine oriunde". E unul din lucrurile pe care Ciulei mi le-a confirmat. Aşa simţeam şi eu", a mai spus Marcel Iureş, înainte de a primi Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc.

Festivalul, deschis de un film cu Bruce Willis şi Marcel Iureş



Trofeul a fost înmânat de organizatorul SFR Andrei Giurgia criticul de film Irina Margareta Nistor şi jurnalista Marina Constantinescu.

"Ediţia din acest an îi este dedicată. Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc pentru întreaga carieră de până în acest moment, pentru toate rolurile, pentru toate experienţele şi toate bucuriile pe care ni le-a oferit, ajunge anul acesta la Marcel Iureş", a spus Andrei Giurgia, directorul SFR.

La evenimentul care s-a desfăşurat în Piaţa Unirii din Iaşi au fost prezenţi numeroşi actori, regizori, critici de teatru şi film, printre care Irina Margareta Nistor, Laurenţiu Damian, Ioana Dichiseanu, Ileana Popovici, Carmen Tănase, dar şi autorităţi şi personalităţi locale.

Cu toţii au urmărit, alături de ieşenii veniţi în Piaţa Unirii, pelicula "Hart's War - Războiul lui Tom Hart", în regia lui Gregory Hobit, în care Marcel Iureş l-a interpretat în urmă cu 20 de ani pe colonelul german Werner Visser, iar actorul Bruce Willis pe colonelul William McNamara.

Gala a fost deschisă cu un concert de muzică tradiţională susţinut de Bogdan Simion&Lăutarii de Mătase.

Ediţia din acest an a SFR se desfăşoară în perioada 3-7 august, timp în care vor fi organizate peste 40 de evenimente în opt locaţii, şi vor participa peste 65 de invitaţi, printre care actori, regizori, critici de film, reprezentanţi din domeniul culturii, artei şi cinematografiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel