Klaus Iohannis a distrus consultările cu societatea civilă. Cumpănașu: Proces haotic, fără reguli

Având în vedere imposibilitatea găsirii unui cadru adecvat pentru identificarea de soluţii împreună cu societatea civilă, CNMR va refuza, până la găsirea unei formule stabile de guvernare, orice întâlnire cu liderii politici şi Klaus Iohannis.

Contactat de DC News, Alexandru Cumpănașu a explicat că CNMR refuză, la acest moment, orice întâlnire cu Klaus Iohannis sau cu partidele din cauza modului haotic și impropriu al procedurii privind procesul de consultare.

CNMR este o organizaţie care reprezintă sute de mii de profesori, zeci de mii de companii, sute de mii de membri de sindicat sau patronat, administraţia publică locală, întregul mediu universitar, asociaţii de tineri şi studenţi.

Procedurile haotice, improprii şi politizate privind procesul de consultare cu partidele politice şi Preşedintele României a obligat CNMR să se retragă din acest proces, deși chiar CNMR a propus, încă de miercuri, 4 noiembrie, astfel de întâlniri consultative atât cu liderii politici, cât și cu Klaus Iohannis.

Însă de ieri până astăzi, CNMR a constatat o politizare excesivă a acestor demersuri, lipsa regulilor clare şi a cadrului instituţional necesar, precum şi riscul politizării demersului civic exprimat în stradă.

VEZI ȘI: Cum a ajuns Liviu Mihaiu la consultările de la Cotroceni cu Iohannis

Nicio regulă

"Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României nu mai acceptă o consultare cu Klaus Iohannis sau cu partidele politice pentru că, la acest moment, procesul de consultare este profund viciat, haotic și politizat. Modul în care s-a încercat selectarea propunerilor respective, dar și procedura în sine de înscriere în șase ore, la care se adaugă anunțarea numelor cu o oră înainte de întâlnire, fără o agendă clară... arată ceva. Societatea civilă nu este formată doar din ONG-uri. Societatea civilă este mai largă. Domnul Klaus Iohannis ce vrea să audă? Noi considerăm că aceste întâlniri nu trebuie doar bifate, ci trebuie să aibă și rezultate. Procesul de consultare de astăzi este unul haotic și nu are niciun fel de reguli și niciun fel de obiectiv", ne-a spus Alexandru Cumpănașu.

"În ceea ce privește consultarea în sine, nu comentez asupra celor care participă la întâlnire însă noi ne vedem nevoiți ca - într-un joc de imagine pe care Klaus Iohannis și partidele îl fac - să ne dăm un pas în spate și să rămânem foarte activi în zona publică și foarte atenți cu tot ceea ce vor face partidele și președintele în perioada următoare. Participarea de formă la o întâlnire cu președintele, fără a avea niște rezultate concrete și niște obiective, nu are niciun sens dacă vrei ceva serios. Dacă am fi luat parte la această întâlnire, ne-am fi dus cu revendicări care țin de economie, sănătate, educație etc. În acest moment, avem de-a face cu un proces de imagine destul de prost gestionat", a mai zis Alexandru Cumpănașu.

DC News: Putem spune că președintele Klaus Iohannis a făcut o greșeală prin această grabă legată de consultările cu societatea civilă?

"Din punctul meu de vedere, nu a greșit încercând să se consulte cu societatea civilă, doar că a amestecat organizațiile care sunt deja constituie cu oameni din stradă etc. A creat un melanj imposibil de armonizat care nu va avea un rezultat. Din punctul nostru de vedere, consultările ar fi trebuit făcute în serie, cu domenii de activitate, adică să fie concentrare pe niște rezultate. În momentul în care cei care sunt acum la consultările de la Cotroceni reprezintă, în viziunea lui Klaus Iohannis, piața, noi considerăm că piața nu trebuie și nu are voie să aibă lideri pentru că deja o dăm în politică. Dacă acei oameni reprezintă piața, atunci eu cred că președintele a creat o mare problemă și învrăjbire în interiorul pieței și al străzii", a conchis Alexandru Cumpănașu.

VEZI ȘI: Mircea Badea face praf 14 nume grele din preajma lui Iohannis

Membri din Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României transmite că va acţiona în continuare, prin toţi membrii săi, pentru încurajarea spiritului civic, apărarea intereselor României în faţa unor posibile exploatări ale crizei politice din România de către ate state, precum şi pentru asigurarea unei stabilităţi economice şi sociale.

VEZI ȘI: "Chirilă, reprezentantul străzii? Atunci Țuțea chiar a facut pușcărie pentru un neam de idioți", spune un actor

Președinte – Alexandru Cumpănașu
Vicepreședinte – din partea Consiliului Național al Rectorilor – Răzvan Teodorescu
Vicepreşedinte – din partea Consorţiului "Universitaria" – Marilen Pirtea
Vicepreședinte – din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion Hancescu
Vicepreședinte – din partea Federației Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET" – Marius Ovidiu Nistor
Vicepreședinte – din partea Federației Naționale Sindicale „ALMA MATER" – Anton Hadăr
Vicepreședinte – din partea Confederației Națională „MERIDIAN" – Ion Popescu
Vicepreședinte – din partea Asociației Române pentru Evaluare și Strategie (ARES) – Dan Jurcan
Vicepreşedinte – din partea Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare – Ion Stănciulescu
Vicepreședinte – din partea Camerei de Comerț și Industrie a României – Mihai Daraban
Vicepreședinte – din partea Institutului pentru Politici Sociale – Marius Ioniţă
Vicepreședinte – din partea Asociației Comunelor din România – Filiala Constanța – Mariana Gâju
Vicepreședinte – din partea Federației Naționale a Sindicatelor din România „SED LEX" – Florin Vîlnei
Vicepreședinte – din partea Federației Patronatelor din Turism și Servicii – Irina Cîrciumaru
Vicepreședinte – din partea Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA- FSIA) – Dragoș Vasile Frumosu
Vicepreședinte – din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Judeţene din România
Vicepreședinte – din partea Asociației „ Viața fără Violență" – Mihaela Olaru
Vicepreședinte – din partea Asociației Municipiilor din România – Constantin Mitache
Vicepreședinte – din partea Fundației Progres pentru Educație – Stelian Fedorca
Vicepreședinte – din partea Asociației pentru Bună Guvernare – Alexandru Ferariu
Vicepreședinte – din partea Asociației pentru Integritate Publică – Cătălin Prisacariu
Vicepreședinte – din partea Academiei "Leaders4 Romania" (tineri şi stundenţi) – Cristina Orița

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel