Invenția cercetătorilor din Elveția: Ciocolată mai sustenabilă și... sănatoasă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cercetătorii din Elveția au descoperit o metodă inovatoare de a face ciocolata mai sănătoasă și mai sustenabilă, valorificând în întregime fructul de cacao. 

Oamenii de știință de la institutul federal de tehnologie ETH Zurich au găsit o modalitate de a folosi cojile de păstaie de cacao ca înlocuitor pentru zahărul granulat, transformând astfel ciocolata într-un produs cu mai puține calorii și mai prietenos cu mediul, scrie euronews.com.

În mod tradițional, doar boabele de cacao și pulpa sunt extrase pentru a produce batoanele noastre de ciocolată. Însă, cercetătorii au descoperit că stratul interior al cojii, cunoscut sub numele de endocarp, poate fi folosit și el, alături de pulpa ce înconjoară boabele, pentru a crea o jeleu dulce de cacao.

„Aceasta înseamnă că fermierii pot nu doar să vândă boabele, ci și să usuce sucul din pulpă și endocarp, să-l macine în pulbere și să-l vândă de asemenea”, explică Kim Mishra, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Food. „Astfel, fermierii ar putea genera venituri din trei fluxuri de creare de valoare, ceea ce face fructul de cacao mai sustenabil.”

Cum se Produce Noua Ciocolată Elvețiană?

Producerea ciocolatei din fructul de cacao implică multe încercări și erori pentru a găsi rețeta perfectă. Oamenii de știință au colaborat cu start-up-ul Koa și cu producătorul elvețian de ciocolată Felchlin pentru a dezvolta noua formulă. Cantități prea mari de suc de fruct făceau ciocolata să devină cleioasă, în timp ce cantități prea mici nu oferau gustul suficient de dulce. În cele din urmă, s-a stabilit că produsul poate conține până la 20% gel de cacao, comparativ cu dulceața ciocolatei convenționale care conține între 5 și 10% zahăr adăugat.

Noua ciocolată din fruct de cacao este mai sănătoasă, având un conținut mai mare de fibre și un procent redus de grăsimi saturate.

De ce este Noua Rețetă de Ciocolată mai Sustenabilă?

Un studiu de evaluare a ciclului de viață de la fabrică a arătat că producția pe scară largă a acestei ciocolate ar putea reduce utilizarea terenurilor și impactul asupra încălzirii globale, comparativ cu producția medie de ciocolată neagră europeană. Schimbările în utilizarea terenurilor cauzate de agricultură sunt responsabile pentru peste 70% din impacturile asupra mediului pentru toate tipurile de ciocolată. Astfel, folosind mai puține boabe de cacao și, implicit, mai puțin teren agricol, ciocolata creată în laborator are un impact redus asupra mediului.

Deși necesită mai multă prelucrare decât batoanele europene obișnuite, încălzirea pulberii de endocarp fiind responsabilă pentru majoritatea impacturilor de la fabrică, ciocolata din fruct de cacao are, în ansamblu, o amprentă de carbon mai ușoară când este produsă la scară largă.

Noua formulă are un impact redus asupra mediului și în alte moduri, utilizând o parte a păstăii de cacao care, în mod obișnuit, ar fi fost risipită. Doar coaja rămâne, care este de obicei folosită ca combustibil sau material pentru compost. Prin valorificarea endocarpului, fermierii de mici dimensiuni pot diversifica ofertele de produse și își pot crește veniturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel