Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să descifreze textele antice

Foto Ilustrativ/Pexels Tara Winstead
Foto Ilustrativ/Pexels Tara Winstead

Texte greceşti antice din secolul al V-lea î.e.n. au putut fi restaurate, datate şi localizate cu o precizie de neegalat cu ajutorul unei tehnici de deep learning (învăţare profundă), prezentată miercuri în jurnalul ştiinţific Nature, relatează AFP.

Zeci de mii de inscripţii, gravate pe piatră, lut sau metal, au permis istoricilor specializaţi în epigrafie să afle informaţii despre istoria civilizaţiilor antice. Multe au fost, însă, deteriorate de-a lungul timpului, până la punctul în care unele texte au devenit imposibil de citit din cauza pieselor care lipsesc din acest "puzzle". În plus, astfel de izvoare preţioase au fost mutate departe de locul lor de origine, ceea ce complică datarea lor - datarea cu carbon 14 nu este posibilă pe materie non-organică, relatează Agerpres.

Pentru a-i ajuta pe specialiştii în epigrafie să le descifreze, o echipă de cercetători de la universităţi din Veneţia, Oxford, Atena şi de la compania DeepMind (Google) au dezvoltat un instrument de deep learning, una dintre tehnicile inteligenţei artificiale ce utilizează o "reţea neuronală" ce imită structura creierului uman.

Acest instrument, denumit Ithaca, cu referire la insula lui Ulise din "Iliada şi Odiseea", a exersat pe aproape 80.000 de inscripţii de referinţă din baza de date a Packard Humanities Institute, cea mai mare colecţie digitală de inscripţii în greaca veche.

Tehnica sa de procesare automată a limbajului ţine cont de ordinea în care cuvintele apar în propoziţii şi de relaţiile dintre ele, pentru o mai bună contextualizare.

Munca lor a fost astfel mult facilitată: instrumentul Ithaca, prezentat drept "accesibil", atinge singur o precizie de 62%

Instrumentul a emis ipoteza unor secvenţe de litere care ar putea umple golurile, în concordanţă cu contextul istoric - spre exemplu, cuvântul "alianţă" a fost propus pentru şase caractere care lipsesc dintr-un jurământ de credinţă faţă de un oraş din Atena.

Rămâne apoi la latitudinea istoricilor să aleagă cea mai credibilă estimare. Munca lor a fost astfel mult facilitată: instrumentul Ithaca, prezentat drept "accesibil", atinge singur o precizie de 62%. Iar atunci când este utilizat de istorici, această rată de precizie creşte la 72%, conform studiului publicat în Nature, care subliniază efectul benefic al acestei "sinergii" om-maşină.

Ithaca sugerează mai multe locuri situate în 84 de regiuni, vizualizate pe o hartă care evidenţiază conexiunile geografice din întreaga lume antică

Instrumentul propune în final o dată precisă pentru redactarea decretelor: 421 înaintea erei noastre, cu aproximativ 30 de ani mai târziu comparativ cu datele aproximative propuse de istorici.

"Poate părea banal, dar este esenţial pentru înţelegerea noastră a Atenei clasice, perioada în care au trăit Pericle şi Socrate", a comentat Thea Sommerschield de la Universitatea Ca'Foscari din Veneţia, coautoare a studiului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ithaca, a subliniat specialista în epigrafie, poate fi utilizat pentru toate limbile antice, cum ar fi latina, limba maya antică sau scrierea cuneiformă din Mesopotamia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel