EXCLUSIV  În cinematografe, o aventură oceanică incredibilă

Lambert Wilson în rolul lui  Jacques-Yves Cousteau
Lambert Wilson în rolul lui Jacques-Yves Cousteau

În pelicula Odiseea, regizată de Jérôme Salle, puteţi afla povestea personajului care, unora dintre noi, le-a însoțit toată copilăria: incredibila aventură a Comandantului Jacques-Yves Cousteau, distribuită de Independența Film.

Un film cu Lambert Wilson (Matrix Reloaded, Flawless, Babylon A.D., Of Gods and Men, Catwoman) în rolul exploratorului și Audrey Tautou (Amelie, The Da Vinci Code) în rolul soției. 

Filmul, scris şi regizat de Jérôme Salle, este o ecranizare a cărţii Capitaine de La Calypso, scris de Albert Falco şi Yves Paccalet.  Filmările pentru Odiseea / L’Odyssée au avut loc în locaţii de pe întreg cuprinsul Globului: Croaţia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas şi, evident, Franţa.

 

Audrey Tatou în rolul Simone


Jerôme Salle prezintă 30 de ani (perioada 1949 - 1979) din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de știință, explorator, inventator și cineast. Personaj extrem de carismatic și un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, în special în ceea ce privește viața de familie.

În 1948, Jacques-Yves Cousteau împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi locuiau într-o casă frumoasă de pe ţărmul Mării Mediterane. Visul lui era însă aventura. Graţie invenţiei sale, un scafandru autonom care îi permitea să respire sub apă, a descoperit o lume nouă, pe care a început de atunci s-o exploreze, fiind gata să sacrifice totul pentru această pasiune. Acest ofiţer al marinei francize a cumpărat un vas vechi de opt ani, La Calypso, transformându-l într-o navă de cercetare oceanografică bine echipată. 

 

Pierre Niney în rolul lui Philippe

 

Filmul Odiseea, care a deschis în 2016 Festivalul Filmului Francofon de la Angoulême, este un portret care arată şi părţile de umbra ale acestui geniu, leader şi formator de opinie, regizorul mărturisind că a fost extrem de greu să găsească un echilibru exact al laturilor personalităţii eroului său. “Orice om are zonele sale de umbră. Adeseori, defectele sunt la înălţimea calităţilor. Cousteau avea calităţi extraodinare. A avut o viaţă absolut excepţională, dar a avut şi defecte pe măsură”.

Acest biopic realizat cu un buget important, joacă pe cartea realismului, printr-o reconstituire minuţioasă, de-a lungul anilor şi al deceniilor. Spectatorul îi poate vedea îmbătrânind, într-o manieră incredibilă, pe Lambert Wilson (Jacques-Yves Cousteau) şi pe Audrey Tautou (Simone). Există la mijlocul filmului şi o tensiune neaşteptată: regizorul face din ura dintre tată şi fiul lui, Philippe (Pierre Niney), o temă majoră. “Marelui om” îi sunt reproşate egocentrismul şi narcisismul. Nepăsarea lui Cousteau pentru mediul înconjurător apare şi ea, chiar dacă edulcorată. 

 

O tonică scenă de familie

 

Nu este vorba despre dărâmarea unui idol, ci de a-i restitui figura umană. Concentrat pe relaţia dintre tată şi fiu, dar şi pe mama încarnată de Audrey Tautou, Jerôme Salle sacrifică unele personaje, cum ar fi fiul cel mare, Jean-Michel, tratat schematic, sau soţia lui Philippe, un superb manechin care lucrează la o tapiserie de-a lungul întregului film. Esenţialul îl constituie confruntarea dintre Lambert Wilson şi Pierre Niney, charisma liniştită a primului, contrastul perfect cu fragilitatea romantică a celui de al doilea. 

Apoi, filmul revine la latura fericită, odată cu împăcarea dintre tată şi fiu.

Foarte mobil, punctând momente de graţie, cum ar fi întâlnirea între un scafandru şi o balenă, servite de o imagine exemplară, Salle reuşeşte să uimească. 

 

O splendidă secvență subacvatică

 

Regizorul afirmă că Lambert Wilson, pe care l-a ales să interpreteze rolul lui Cousteau posedă ceea ce el apreciază cel mai mult la anglo-saxoni: „o combinație între talent, modestie și respect pentru echipă”. 

Pentru Lambert Wilson a fost și un efort fizic enorm. A trebuit să țină o dietă draconică pentru a arăta doar piele și os, la fel cum era Jacques-Yves Cousteau. „În timpul filmărilor era mereu înfometat. Nu mânca și nu bea aproape nimic. Îi era foame tot timpul. Dar ăsta a fost prețul pentru a deveni Cousteau. În condițiile în care, subliniez, nu au deloc aceeași conformație”.

 

O viață dedicată cercetării oceanografice

 

Audrey Tautou și Simone (a doua soție a exploratorului) au multe lucruri în comun. În primul rând, ambele sunt foarte independente, genul acela de independența franțuzească. Ambele sunt destul de rebele. Adesea cam vorbărețe, dar foarte modeste. Altă trăsătură comună: abilitatea de a-și găsi locul într-o lume masculină. Au fost foarte puține fete în echipă, iar Audrey și-a găsit imediat locul la masa plină de bărbați. Și, nu în ultimul rând, ca și soția lui Cousteau, și lui Audrey îi place marea. E un navigator adevărat. Am văzut-o în timpul unei furtuni în Antarctica: vântul sufla cu peste 80 de noduri, dar ea nu s-a lăsat deloc impresionată”, își amintește Salle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel