Hipnoza - demonstrată printr-o privire

Dezbaterea dintre psihologi cu privire la existenta hipnozei dureaza de ani de zile. Oricum, cercetatorii de la Universitatile din Turku, Universitatea Aalto din Finlanda si Universitatea din Skovde au gasit dovada hipnozei prin studiul ochilor lucitori ai unui voluntar.

autor: Sara Abou-Khalil

Cei care se indoiesc de aceasta stare au argumentat ca atunci cand o persoana este ‘hipnotizata’, este de fapt constienta, dar ca percepe anumite imagini mentale pentru ca cei care ii hipnotizeaza se joaca cu mintea lor.

Ochii voluntarului intr-un stadiu normal

ochi normali

Ochii lucitori ai voluntarului in stadiul de hipnoza

Ochii lucitori ai voluntarului in stadiul de hipnoza

Toti asociem starea de hipnoza cu o privire stralucitoare, dar paradoxal, acest lucru nu a fost considerat semnificativ de catre oamenii de stiinta si nu a fost niciodata studiat in detaliu – pana acum. Unul dintre motive este faptul ca adevaratii ochi stralucitori se vad doar la o parte dintre oamenii hipnotizati.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista PLoS ONE, si au venit de la observarea unei persoane usor de hipnotizat, dar si de a-l scoate din aceasta stare folosind un singur cuvant. Acest lucru inseamna ca schimbarea de la starea de hipnoza la starea normal  poate varia in doar cateva secunde.

Ei au aflat ca privirea lucitoare a fost insotita de schimbari masurabile in comportamentul reflexiv si automat al ochiului, schimbari care nu pot fi imitate de participantii in stare normal.

Cercetatorii cred ca poate fi prima dovada a existentei starii constiente a omului, lucru care nu a fost inainte demonstrat stiintific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel