Greșeala PSD, după mutarea lui Iohannis

În cazul numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe, PSD a făcut o mișcare pripită.

Cu o seară înainte, Gabriel Oprea anunțase că va susține propunerea președintelui Klaus Iohannis. Ca urmare, se știa foarte clar cum va vota UNPR, în plenul Camerelor reunite, în cazul MRU.

În rest, nu există certitudini. De la ipoteza că unii pesediști vor susține numirea, până la aceea că unii peneliști vor vota împotrivă, sau vor absenta, orice variantă trebuie luată în calcul.

Pentru PSD, cel mai mare risc este să se vadă că poate fi învins la vot. Ca urmare, o variantă mai sigură era minimalizarea temei: este o alegere greșită a președintelui, care apelează la oamenii lui Traian Băsescu, dar răspunderea îi aparține etc.

Eventual, fără să asume un vot de respingere, pesediștii puteau încerca blocarea lui MRU, prin neprezentarea la ședință.  Dacă PSD nu participă la vot, partidele care îl susțin pe Ungureanu sunt nevoite să asigure cvorumul, de jumătate plus unu din totalul celor 578 de parlamentari. Nu este imposibil, potrivit matematicii parlamentare, dacă vin cei de la PMP, reprezentanții minorităților și, mai ales, dacă nu lipsesc parlamentarii PNL și PSRO.

Anunțând că votează împotrivă, PSD a ridicat miza jocului, a crescut interesul publicului pentru  dezbaterea din Parlament în cazul Mihai Răzvan Ungureanu. În cazul în care numirea trece...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel