EXCLUSIV  Dragnea, frază cheie pentru Iohannis. Cum se joacă la prezidențiale


Liviu Dragnea a rostit la Antena 3 o frază care va ține PSD încă doi ani și jumătate în Palatul Victoria. Cel mai probabil, cu același premier. Chiar dacă va fi necesară schimbarea lui Sorin Grindeanu, guvernul PSD-ALDE va rezista.

Sondajele de opinie, care dau PSD cu peste 40%, nu au un rol important în această decizie. Nici agitația din PNL, care își stabilește noua conducere luna viitoare. Pentru că nu urmează alegeri parlamentare, ci prezidențiale. Iar experiența ultimelor 15 ani a demonstrat că, sub impactul alegerilor prezidențiale, se face și se desface Guvernul. Klaus Iohannis a trecut de jumătatea mandatului, așa că, în termeni de real politik, este obligat să intre în logica de campanie. Practic, Iohannis este cel mai bine plasat.

PSD se erodează, sau mai precis se va eroda după ce se termină efectul Moș Crăciun. Are un grup masiv de alegători, dar și ostilitate pe măsură, în celelalte segmente electorale.


Nicușor Dan și-a securizat partidul, după Congresul USR, ceea ce îl arată drept un politician mai bun decât lăsa impresia. Are, deci, suficientă luciditate să nu se aventureze într-o cursă fără sens.


Cu Orban, PNL riscă o condamnare, fie și cu suspendare, în a doua instanță, adică plasarea în subsolul politicii. Câștigă un lider mai vocal, e drept, dar la ce îi folosește asta în alegerile care urmează în 2019? Dacă, prin absurd, PNL și-ar propune propriul lider la prezidențiale, USR l-ar sprijini pe Iohannis, iar PNL ar dispărea (Iohannis intră în turul doi și câștigă, cu voturile dreptei, pe care le păstrează USR. Dacă pierde, tot rău pentru PNL. Case closed, vorba ceea).


Iohannis are două mari atu-uri. În primul rând, s-a poziționat drept adversar al PSD (electoratul anti-PSD, dispersat în primul tur, se coalizează în turul doi). În plus, Iohannis este, de facto, liderul Opoziției. De aceea, președintele a ținut să sublinieze că "în România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de așa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice".
Liviu Dragnea i-a răspuns astăzi: "puterea este la președinte, la procurori și la servciile secrete".


Suntem, deci, în play-off. Dacă și-ar pune din nou guvernul, prin tehnocrați, Iohannis ar câștiga un an, dar ar putea pierde cinci. Cu PSD la guvernare, Iohannis are un meci mai ușor în 2019.


Singurul care nu pare a înțelege că jocurile sunt făcute este, evident, Dacian Cioloș, care mai speră în bula sa de Facebook că lebăda neagră vine să-i ciugulească în balcon când îi presară like-uri pe platforma-program.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel