EXCLUSIV  Din nou, despre Mostra Internaţională de Artă Cinematografică din Cetatea Dogilor

Claudia Gerini în concurs cu Ammore şi Malavita
Claudia Gerini în concurs cu Ammore şi Malavita

Mostra de la Veneţia, cel mai vechi festival de cinema din lume, îşi va primi invitaţii, între 30 august şi 9 septembrie. O călătorie către viitorul cinema-ului, pe care a orchestrat-o Alberto Barbera, directorul artistic al festivalului, între pulbere de stele, capodopere anunţate şi speranţe de confirmare. 

Vor fi prezentate, evident, mari titluri şi protagonişti ambiţioşi, dar alături de ei vor fi propuse şi producţii realizate cu importante mijloace filmice care nu sunt destinate marelui ecran, cu ar fi cele Netflix şi, mai ales, publicul şi specialiştii vor putea intra în Virtual Reality, o lume care vibrează sub terenul certitudinii ca lava unui vulcan şi care e gata să se manifeste cu toată forţa sa.

Din 109 titluri propuse, au fost selecţionate în Competiţie 21 de filme.

(w670) Pelicula M

Pelicula Mother de Darren Aronovski o are în rolul principal pe Jennifer Lawrence

Dar cinema-ul vine de departe şi chiar dacă festivalul se anunţă gata să exploreze galaxia de mâine, Mostra oferă în avanpremieră o capodoperă a filmului mut, Rosita din 1923, de Ernst Lubitsch, cu Mary Pickford.

Pe covorul roşu vor defila toate starurile timpului nostru, de la George Clooney şi Julianne Moore la Sienna Miller şi Matt Damon, la Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ethan Hawke şi Alec Baldwin.

(w670) Robert Red

Robert Redford şi Jane Fonda în Desculţ în parc

Vor fi desigur aclamaţi Jane Fonda şi Robert Redford, două monumente ale artei cinematografice, reunite în filmul Our Souls at night, dar şi marile doamne ale cinema-ului Judy Dench, ce o întrupează pe Regina Victoria în Victoria & Abdul de Stephen Frears (în afara concursului), Helen Mirren, Charlotte Rampling. Li se adaugă Michael Caine care, în My Generation de David Batty, film de nonficţiune prezentat în afara concursului, va povesti lumea swing a Londrei anilor 60, dar şi Javier Bardem şi Penelope Cruz. Fără a mai cita o mulţine de actori italieni, de la Micaela Ramazzotti la Claudio Santamaria.

(w670) Mary Pickf

Mary Pickford în Rosita

Debarcă la Lido şi muzicianul japonez Ryuichi Sakamoto, autorul neuitatelor coloane sonore din Ultimul împărat şi Redivivo, care, vindecat după operarea unei tumori, însoţeşte documentarul pe care i l-a dedicat Stephen Nomura Schible.

O premieră la festivalul din Cetatea Dogilor este şi alegerea madrinei galelor de deschidere şi de închidere a ediţiei, care, anul acesta, va fi un padrino: actorul  Alessandro Borghi, o revelaţie a cinema-ului italian datorită interpretărilor sale din Suburra, Non Essere Cattivo şi Fortunata, care i-au adus, la numai 30 de ani, trei Nastri d’argento, un Ciak d’oro şi un Premiu pentru debut, obţinut chiar la Veneţia în 2015. Înaintea lui au strălucit în această postură actriţe ca Elisa Sednaoui, Kasia Smutniak, Luisa Ranieri, Eva Riccobono

(w670)

Judy Dench şi Ali Fazal în pelicula Victoria and Abdul

Pe lista filmelor selecţionate în Competiţia Oficială se regăsesc obişnuiţi ai Lagunei şi câteva surprize, nume ce par destinate să strălucească pe firmamentul celei de a 7-a arte.

Anul acesta, Jane Fonda şi Robert Redford vor fi recompensaţi cu Leul de Aur pentru carieră, ca recunoaştere a talentului şi longevităţii lor artistice.

Printre cei care vor intra în arenă domină americanii.

(w670) Matt Damon

Matt Damon şi Julianne Moore în Suburbicon

Alexandre Payne, regizorul remarcabilelor pelicule Nebraska, Sideways sau Mr Schmidt, va prezenta în deschiderea Festivalului creaţia sa science fiction  Downsizing, care îl are în centru pe Matt Damon, căruia i se alătură Kristen Wiig, Alec Baldwin şi Christoph Waltz. Downsizing spune povestea unui bărbat, Paul Safranek, care, împreună cu soţia sa  Audrey (Kristen Wiig), visează o viaţă mai bună. Ştiinţa le oferă posibilitatea de a ajunge într-o lume a bogăţiei la care nu s-ar fi gândit niciodată.

(w670) Scena din

Scenă din La Villa de Robert Guediguian

George Clooney revine la Lido cu noua sa producţie Suburbicon, scrisă împreună cu fraţii Coen şi avându-i în rolurile principale pe Matt Damon şi Julianne Moore. O comedie poliţistă ce retrasează viaţa bulversată a familiei după un jaf terminat cu o crimă.

(w670) Regizorul

Regizorul Stephen Frears

Darren Aronofsky va lansa cel de al şaptelea lungmetraj al său, un thiller dramatic, Mother, având-o pe afiş pe Jennifer Lawrence, iar Paul Schrader va veni cu First Reformed, care îl are ca protagonist pe Ethan Hawke. În sfârşit, marele documentarist Frederick Wiseman va propune Ex Libris, o călătorie de trei ore în Biblioteca din New York.

(w670) Ammore e m

Ammore e malavita

Oarecum americani, sau cel puţin anglofoni, se dovedesc doi dintre cei patru reprezentanţi ai Italiei: Paolo Virzì, în a cărui producţie The Leisure Seeker evoluează Helen Mirren şi Donald Sutherland, şi Andrea Pallaoro care a distribuit-o în Hannah pe Charlotte Rampling. Li se alătură filmele Una famiglia, de Sebastiano Riso, cu Micaela Ramazzotti şi Pippo Delbono, şi Ammore e malavita, al fraţilor Manetti, cu Giampaolo Morelli şi Serena Rossi, un musical napoletan plin de “nebunie” creativă.

(w670) Helen Mire

Helen Miren şi Donald Sutherland în The Leisure Seeker

Trei regizori francezi au fost selecţionaţi în Competiţie. Robert Guédiguian, cu La Villa, peliculă filmată în golful Marsiliei cu echipa sa obişnuită (Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin), Abdellatif Kechiche cu Mektoub, My Love, primul volet al unei trilogii, şi un nou venit, Xavier Legrand, cu Jusqu’à la garde, o producţie despre violenţa domestică, singură opera de debut din concurs.

(w670) Angels Wea

Angels Wear White

Pentru a-şi lansa filmul, Abdellatif Kechiche, premiat la Cannes în 2013 pentru La Vie d’Adèle, şi-a vândut Premiul Palme d’or la licitaţie, împreună cu o serie de picturi în ulei care au jucat un rol important în film. Vânzarea trofeului de 118 grame, semnat de Chopard, i-a permis să termine postproducţia la Mektoub, My Love, adaptare a romanului La blessure, la vraie de François Bégaudeau.

(w670) Lean On Pe

Lean On Pete, regizat de Andrew Haigh

Marea Britanie va avea numai doi reprezentanţi: Andrew Haigh, regizorul filmului Lean on Pete şi Martin McDonagh, cu Three Bilboards outside ebbing, Missouri, cu Frances McDormand şi Woody Harrelson.

Va surprinde probabil, ca de obicei, mexicanul Guillermo Del Toro, cu The Shape of Water, o fabulă între mister şi science-fiction, despre întâlnirea unei tinere mute cu o creatură născută dintr-o experienţă de laborator, cu actori importanţi ca  Michael Shannon şi Sally Hawkins.

(w670) Charlotte

Charlotte Rampling în Hannah

Israelianul Samuel Maoz, distins deja cu un Leu de Aur în 2009 pentru Lebanon, va încerca să obţină a doua oară trofeul cu Foxtrot. Nu-i putem omite pe japonezul Kore-eda Hirokazu, cu The Third Murder, pe libanezul Ziad Doueri cu L’Insulte, pe australianul aborigen Warwick Thornton, care vine pentru prima data la Veneţia, cu Sweet Country sau pe chinezul Vivian Qu, care propune pelicula Angels Wear White.

(w670) Micaela Ra

Micaela Ramazzotti şi Pipo Delbono în Una Famiglia

Printre curiozităţi, se detaşează plasticianul şi disidentul chinez Ai Weiwei, cu un film despre migraţii, intitulat Human Flow, şi americanul William Fredkin care lansează un documentar despre exorcism. În sfârşit, britanicul Stephen Frears aduce, în afara competiţiei, cel mai recent film al său, Victoria & Abdul.

În avanpremiera festivalului, în 28 august, va fi proiectată pelicula Dunkirk de Chris Nolan.

(w670) Frederick

Frederick Wiseman, Ex Libris New York Public

În afara concursului să amintim şi Loving Pablo al spaniolului Fernando Leòn De Aranoa, care aduce pe ecran cuplul Javier Bardem şi Penelope Cruz, documentarul Piazza Vittorio de Abel Ferrara, The Private Life of a Modern Woman de James Toback cu Sienna Miller, documentarul The Devil and Father Amorth al regizorului William Friedkin, dar şi pe John Landis care evoluează în una dintre atracţiile festivalului, clipul  Thriller de Michael Jackson, în 3D.

(w670) Frances Mc

Frances McDormand în Three Billboards Outsiding Ebbing-Missouri

Balul va fi încheiat de Outrage Coda (în afara competiţiei) al maestrului japonez Takeshi Kitano.

Adevărata noutate a ediţiei din 2017 rămâne însă naşterea unui nou concurs, Venice VR – Virtual Reality, la care participă 20 de opere de realitate virtuală. Dintre specialiştii acestei forme a audiovizualului se detaşează numele lui Laurie Anderson.


(w670) Michael Ja

Michael Jackson Thriller

Juriul Competiţiei, prezidat de Anette Bening, este format din regizorul britanic Edgar Wright, al cărui ultim lung metraj Baby Driver a cucerit publicul, actriţa franceză Anna Mouglalis (Coco Chanel & Igor Stravinsky), actriţa britanică Rebecca Hall (Vicky Christina Barcelona), regizorul mexican Michel Franco, premiat la Cannes pentru Después de Lucía et Chronic, regizoarea ungară Ildiko Enyedi, recompensată cu Ursul de Aur la ultima ediţie a Berlinalei, pentru Corps et Âme, criticul australian David Stratton, actriţa italiană Jasmine Trinca (Romanzo Criminale), regizorul taiwanez Yonfan.

(w670) Penelope C

Penelope Cruz şi Javier Bardem în Loving Pablo

Juriul secţiunii Virtual Reality va fi prezidat de cineastul John Landis (Blues Brothers)

Mostra veneţiană are ca scop cunoaşterea şi difuzarea cinema-ului internaţional în toate formele sale, atât ca spectacol cât şi ca industrie, în spiritul libertăţii şi dialogului. Pe lângă secţiunile competiţionale, sunt propuse retrospective şi omagieri ale unor personalităţi.

(w670) The Shape

The Shape of Water

Anul acesta, regizorului britanic Stephen Frears, ale cărui filme ca The Queen sau Philomena au obţinut numeroase recompense, i se va conferi, în 3 septembrie, un Premiul Special, Jaeger Le-Coultre Glory to the Filmmaker, înaintea prezentării în premieră mondială a ultimei sale pelicule, Confident royal.

Această recompensă, care salută o contribuţie inovatoare la cinema-ul contemporan, a mai fost decernată unor personalităţi ca Brian de Palma, Agnes Varda şi Ettore Scola, dar şi lui Sylvester Stallone şi Al Pacino.

(w670) Foxtrot al

Foxtrot al regizorului israelian Samuel Maoz

Noul film al lui Stephen Frears cu Judi Dench în rolul reginei Victoria, spune povestea unei prietenii improbabile şi contrare tuturor convenţiilor, între regină şi un secretar indian, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Ali Fazal, actor la Bollywood, joacă rolul lui Abdul în acest film prezentat ca o explorare plină de umor a temei raselor, religiei şi puterii ajunse la apogeu a Imperiului Britanic, în perioada în care India era considerată “bijuteria Coroanei”.

(w670) Secventa d

Secvenţă din documentarul Piazza Vittorio

Directorul festivalului, Alberto Barbera, a afirmat că Mostra doreşte să aducă un omagiu muncii “prolifice şi imprevizibile, eclectice şi provocatoare” a lui Stephen Frears, care pare să navigheze fără efort printre stiluri, subiecte şi genuri.

(w670) Actorul Al

Actorul Alessandro Borghi este padrino la această ediţie

“Alături de Ken Loach şi Mike Leigh, Stephen Frears este una dintre figurile cele mai vibrante şi reprezentative ale cinema-ului britanic contemporan. Frears posedă darul puţin obişnuit de a oferi, în cele mai bune filme ale sale, un portret al societăţii britanice, un portret acid, neconvenţional, caustic, deranjant şi amuzant în acelaşi timp”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel