Descoperire fenomenală la CERN

cern
cern

După ani de cercetări, specialiștii de la CERN susțin că nu au găsit particula lui Dumnezeu, bosonul Higgs, ci două astfel de particule.

Noile date dezvăluite de oamenii de ştiinţă care lucrează la experimentele Atlas şi Large Hadron Collider arată că este vorba despre doi bosoni Higgs, ce au o masă extrem de asemănătoare, dar totuşi diferită, scrie descopera.ro.

Rezultatele inedite – ce nu au fost confirmate încă – au apărut după ce oamenii de ştiinţă au observat un tipar neobişnuit în datele originale, ce arătau că bosonul se descompunea în 2 fotoni mai mulţi decât ar fi trebuit, conform teoriei. Studiind datele în detaliu, cercetătorii au observat două „vârfuri”, în loc de unul singur.

Cu alte cuvinte, se pare că există un boson Higgs cu o masă de 123,5 GeV (gigaelectron volţi) şi unul cu o masă de 126,6 GeV.

Înainte de descoperirea acestei particule, oamenii de ştiinţă au speculat că ar putea exista mai multe tipuri de bosoni Higgs, însă nu se aşteptau ca particulele să aibă o masă atât de apropiată. De aceea, majoritatea cercetătorilor afirmă că este mai degrabă vorba despre o problemă a experimentului.

„În acest caz, cel mai probabil este vorba despre o eroare sistematică. Ar fi o coincidenţă prea mare ca două particule Higgs să fie atât de apropiate ca masă”, a explicat fizicianul Adam Falkowski.

Şansele ca rezultatul observat să se datoreze şansei sunt estimate la 1 din 100, fiind mult mai mari decât standardul aplicat în fizica particulelor, de 1 la 3,5 milioane, pentru ca oamenii de ştiinţă să afirme că este vorba despre o „descoperire”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel