De ce se tem doctorii de aplicațiile „Oximetru”. Ce face tehnologia de pe telefoane

Doctorii spun că unul dintre cele mai bune moduri de monitorizare a pacienților cu Covid-19 este măsurarea nivelului de oxigen din sânge, aflând astfel când au probleme grave de respirație, chiar dacă nu simt acest lucru.

Doctorii spun că unul dintre cele mai bune moduri de monitorizare a pacienților cu Covid-19 este măsurarea nivelului de oxigen din sânge, aflând astfel când au probleme grave de respirație, chiar dacă nu simt acest lucru. Însă, dispozitivele care se ocupă cu acest lucru, numite oximetre, sunt foarte greu de găsit.

Pe fondul dispariției acestor echipamente, oamenii se îndreaptă spre alternative dubioase: a treia cea mai populară aplicație plătită pe iPhone presupune că poate să măsoare nivelurile de oxigen din sânge prin camera telefonului. Doar acest lucru sună stupid, însă oamenii au plătit, chiar dacă aplicația atenționa că nu este un dispozitiv medical.

Pe Reddit, oamenii care se confruntă cu Covid-19 spun că se folosesc de aplicațiile de pe unele modele Samsung care oferă măsurarea nivelului de oxigen din sânge, iar alții se folosesc de oximetrul care vine cu ceasurile inteligente.

Doctorii sunt îngrijorați 

Acest lucru îi îngrijorează pe experții medicali. Chiar dacă sunt accesibile, aplicațiile oximetru nu măsoară exact nivelurile de oxigen din sânge, mai ales dacă sunt foarte scăzute. Dacă ne bazăm pe acest lucru, ne punem în pericol, a spus dr. Walter Schrading de la Universitatea din Alabama.

Tipul acesta de aplicații este mai degrabă un lucru pe care să-l arătăm prietenilor decât un dispozitiv medical. „Ele nu funcționează cum trebuie tocmai atunci când ai nevoie să funcționeze bine, adică atunci când nivelul de oxigen scade", a spus Schrading.

Cum funcționează oximetrele adevărate

Aplicațiile nu funcționează cum trebuie fiindcă cele mai multe folosesc alte mecanisme față de cele standard utilizate de oximetre. Oximetrul transmite două lungimi de undă de lumină (de obicei lumină roșie și infraroșie) prin vârful degetului, unde este foarte mult sânge aproape de suprafața pielii. Hemoglobina, proteina care transportă oxigenul prin sânge, atrage mai multă lumină infraroșie când este încărcată cu oxigen și mai multă lumină roșie atunci când nu. Astfel, dispozitivul calculează diferența și determină cât oxigen este disponibil.

În cazul Covid-19, câteodată bolnavii se simt bine, dar nivelurile de oxigen sunt la pământ. De aceea, doctorii vor să le ofere oximetre tuturor bolnavilor de virus. Dacă aplicațiile nu pot spune exact dacă nivelurile sunt scăzute, atunci oferă un sentiment fals de siguranță celor care se simt bine, dar sunt într-o stare rea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel