Criză energie: ”Țintă catastrofală”, asumată de România în PNRR, acuză Daniel Zamfir: ”Asta este o crimă”. Solicitare către premierul Ciucă

Daniel Zamfir/ foto captură video
Daniel Zamfir/ foto captură video

Daniel Zamfir, senator PSD, a făcut un apel urgent către premierul Nicolae Ciucă, de renegociere a PNRR. 

Președintele Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir, a făcut mai multe declarații, astăzi, în urma neregulilor identificate de membrii Comisiei Economice, Industrie și Servicii la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara. 

Apel către Ciucă pentru renegocierea PNRR

”România este în situația de a-și fi agravat singură criza energetică din cauza unor decizii proaste sau a neluării deciziilor necesare” spune Daniel Zamfir, care face o solicitare către premierul Nicolae Ciucă, ”în ultimul ceas”, ca ”la discuțiile pe care le va avea la Bruxelles, să renegocieze țintele din PNRR”. ”Termenele de închidere a exploatațiilor miniere și capacităților pe cărbune sunt complet nerealiste și categoric trebuie rediscutate, făcut un nou angajament al României... Sigur, acest lucru nu-l mai poate face ministrul Energiei, Virgil Popescu, el este cel care, împreună cu echipa domniei sale, au angajat, din păcate, România într-un plan practic irealizabil” spune Daniel Zamfir, în urma discuțiilor purtate la fața locului. 

”Sistemul energetic național va fi complet dezechilibrat dacă țintele asumate de ministrul Popescu vor fi și respectate” spune social-democratul.

Astăzi, România importă 10% din energia electrică necesară, iar importul de cărbune a crescut cu 13,5%, atenționează Daniel Zamfir: ”Putem scoate cărbune de aici, de la noi, putem produce energie electrică aici, la noi, și nu o facem”.

Ce s-a constatat la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Oltenia, care introduce în sistemul energetic național cam 1000 de megawați pe zi, ar putea foarte ușor crește cu cel puțin 50% producția de energie electrică introdusă în sistem, deci putem ajunge la 1.500 prin luarea unor măsuri rapide, e nevoie de voință politică rapidă” spune senatorul PSD, care acuză unele ”întârzieri nepermise”. ”La Complexul Energetic Hunedoara, este o situație de neacceptat: avem o termocentrală performantă, retehnologizată, care respectă toate condițiile de mediu impuse de Comisia Europeană, ca atare nu avem niciun motiv să oprim funcționarea” mai spune social-democratul, care acuză în ambele cazuri o lipsă acută de personal. Cu privire la Complexul Energetic Hunedoara, Daniel Zamfir mai spune că ”situația este gravă”, în ciuda retehnologizării: ”Funcționează 2 zile din 7 pentru că minele aferente, care deservesc termocentrala de la Paroșeni, nu scot suficient cărbune”. Daniel Zamfir spune că situația se poate rezolva cu investiții minime. 

De asemenea, despre centrala de la Rovinari, Daniel Zamfir spune că directorul i-a spus că este la nivelul oricărei centrale de cărbune din Germania, Polonia: ”Mai mult, în condiții optime, acele grupuri pot funcționa 10-12 ani fără probleme, dar lipsește materia primă: cărbunele”. 

În ceea ce și-a asumat România în PNRR, Daniel Zamfir mai spune că ”există o țintă care pentru România este catastrofală, respectiv ca în 31 decembrie 2022, să închidem încă două grupuri energetice, adică să scoatem din sistemul energetic național încă 660 de megawați, după ce anul trecut am scos 1700, s-a mai angajat dl. Popescu să închidă încă 660 anul acesta, asta este o crimă”

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel