Costin Ciobanu: Războiul ar putea să se încheie şi mâine!

Negocierile între Rusia şi Ucraina au înregistrat progrese, însă conflictul rămâne deschis Foto: Pixabay
Negocierile între Rusia şi Ucraina au înregistrat progrese, însă conflictul rămâne deschis Foto: Pixabay

Analistul politic Costin Ciobanu este de părere că armata rusă este șifonată și nepregătită pentru un război de lungă durată. 

În contextul în care Volodimir Zelenski a afirmcă, recent, că soldaţii ruşi fie dezertează, fie nu pot lupta în zonele în care sunt acum, analistul politic Costin Ciobanu a comentat ipoteza conform căreia războiul ar urma să se încheie într-o lună şi jumătate.

Armata rusă, demobilizată şi demoralizată

"Trebuie spus de la început că războiul se poate încheia şi mâine dacă ruşii decid să plece. Ruşii sunt cei care trebuie să facă concesii pentru că ei sunt cei care au pornit acest război. Cert este că nu am avut un război rapid, nu s-a încheiat în trei zile sau o săptămână, nici măcar în două săptămâni. Şi au apărut tot mai multe informaţii despre faptul că armata rusă e demobilizată. Sunt militari în termen foarte slab pregătiţi, care nu beneficiază de dotările necesare, care nu sunt susţinuţi logistic de către Rusia şi care, pur şi simplu, nu au motivaţia să lupte. În acelaşi timp, avem informaţii că Rusia nu era pregătită pentru un război de lungă durată şi, mai nou, cere ajutor, încearcă să recruteze soldaţi din Orientul Mijlociu pe care vor să-i plătească cu două-trei sute de dolari. Am văzut soldaţi din Cecenia care sunt aduşi în Rusia şi se vorbeşte de această negociere cu China pentru ca Rusia să primească ajutor militar ca să poată susţine în continuare acest efort. Aşa cum arată lucrurile, un armistiţiu şi o încetare a conflictului ar fi utile nu doar pentru prezervarea păcii dar şi pentru Rusia, pentru că imaginea armatei ruse e serios şifonată în acest moment, nu că ar conta foarte tare în raport cu drama civililor de acolo", este de părere Costin Ciobanu, conform unei intervenții la Digi24.

Armistiţiul şi pacea mai au de aşteptat

Atacurile asupra Kievului au continuat, deși o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia era programată pentru luni. Discuțiile au avut loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese. Totuși, nu s-a ajuns la vreun acord, iar dialogul se va relua marți, după o „pauză tehnică”. "Succesul negocierilor din prezent depinde de dimensiunea umanitară, dacă vom reuşi să vedem aceste coridoare umanitare stabilite şi respectate, dacă vom vedea drama din Mariupol încetând. Se pare că există o flexibilizare a poziţiei Rusiei, nu se mai vorbeşte de schimbare de regim. Atât negociatorii din partea Federaţiei Ruse cât şi din partea Ucrainei au spus că s-au făcut unele progrese, însă până nu va exista acest armistiţiu e greu de spus care va fi dinamica acestor negocieri", a mai precizat Ciobanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel