Coşmarurile frecvente ascund riscul de demenţă. Declinul cognitiv poate fi și de 4 ori mai probabil

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Stresul, anxietatea şi insomniile afectează calitatea somnului. Majoritatea oamenilor au coşmaruri din când în când, iar aproximativ 5% dintre adulţi visează urât cel puţin o dată pe săptămână.

Studiile asupra persoanelor cu boala Parkinson au asociat visele înfricoşătoare frecvente cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv şi cu un risc crescut de a dezvolta demenţă în viitor.

Pentru a investiga dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţii sănătoşi, dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a folosit date din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului participanţilor şi apoi le-a urmărit pe parcursul mai multor ani.

Aceasta include peste 600 de adulţi de vârstă mijlocie (de la 35 la 64 de ani) şi 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani şi mai mult.

Datele au fost analizate folosind un software statistic pentru a determina dacă cei care au visat urât mai frecvent au fost mai predispuşi să experimenteze declin cognitiv şi să fie diagnosticaţi cu demenţă.

Studiul, publicat în eClinicalMedicine, a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care aveau vise urâte cel puţin o dată pe săptămână au un risc de patru ori mai mare de declin cognitiv în următorul deceniu decât cei care au avut rareori coşmaruri.

Printre participanţii în vârstă, cei care au raportat frecvent coşmaruri au avut de două ori mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu demenţă în anii următori.

Coşmarurile sunt mai frecvente în rândul femeilor tinere şi de vârstă mijlocie, iar riscul de coşmaruri al bărbaţilor creşte mai târziu în viaţă, au arătat studii anterioare, notează Rador.

Bolile pe care le poți face dacă nu dormi în întuneric total. Riscuri majore pentru sănătate - Studiu

Un studiu de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago explorează legătura dintre expunerea la lumină în timpul somnului și riscurile pentru sănătate. Cercetarea reprezintă un avertisment pentru mulți oameni care trăiesc în națiunile industrializate unde lumina tinde să fie omniprezentă.

Dormitul noaptea în timp există orice tip de lumină, chiar și lumina slabă, este legat de o creștere a probabilității de obezitate, diabet și hipertensiune arterială la adulții în vârstă, arată studiul.

Unul dintre autorii studiului, dr. Minjee Kim, de la Northwestern Medicine Feinberg School of Medicine, a declarat într-un comunicat de presă: "Fie că este vorba de smartphone-ul cuiva, de lasarea televizorului peste noapte sau de poluarea luminoasă într-un oraș mare, trăim printre un număr abundent de surse artificiale de lumină care sunt disponibile 24 de ore pe zi."

"Se pare că chiar și o cantitate mică de lumină are un efect vizibil asupra răspunsului organismului nostru”, a spus dr. Kim pentru Medical News Today.

"Studiile anterioare pe animale și unele studii pe oameni au sugerat o potențială asociere între lumina necorespunzătoare - lumina insuficientă în timpul zilei, prea multă lumină noaptea - și obezitate.", a mai spus dr. Kim.

"Au existat puține date despre modelele de expunere la lumină la adulții în vârstă. Deoarece adulții în vârstă sunt deja expuși unui risc crescut de boli cardiovasculare, am vrut să știm cât de des adulții în vârstă sunt expuși la lumină pe timp de noapte și dacă aceasta este corelată cu factorii de risc cardiovascular.", a mai spus autorul studiului.

Nu numai sănătatea persoanelor în vârstă poate fi afectată de faptul că nu dorm în întuneric total.

"Într-un studiu anterior realizat de grupul nostru, chiar și o noapte de expunere la lumină slabă în timpul somnului a crescut ritmul cardiac și glicemia la adulți tineri și sănătoși care au fost aduși într-un laborator de somn pentru un experiment peste noapte.", a explicat dr. Kim.

Dr. Jonathan Cedernaes, un expert în somn de la Universitatea Uppsala din Suedia, care nu a fost implicat în niciunul dintre studii, a declarat pentru MNT: "Faptul că acest lucru se observă la persoanele în vârstă poate reprezenta efectele cumulative ale unui astfel de stil de viață, ceea ce înseamnă că efectele cardiometabolice adverse ale expunerii la lumină pe timp de noapte pot deveni mai evidente în timp (adică la o vârstă mai înaintată, dacă se menține stilul de viață sau modelul de expunere de-a lungul anilor)". Studiul a fost publicat în revista Oxford Academic SLEEP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel