Clopot realizat cu o tehnică tradiţională, turnat la Întâlnirea fierarilor de la Sfântu Gheorghe, Covasna

Nagy György din localitatea Tălişoara, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest clopot, cu o greutate de circa 10 kilograme şi o înălţime de aproape 30 de centimetri, va fi turnat într-o formă de lut, care ulterior va fi distrusă, pentru a nu se mai putea realiza alte exemplare.

Potrivit acestuia, la întâlnirea fierarilor din Sfântu Gheorghe vor participa în acest an aproape 30 de meşteri din Germania, Slovacia, Austria, Rusia, Ungaria şi România, printre care şi singura femeie potcovar din Ungaria, iar aceştia vor face în faţa publicului demonstraţii de forjare a fierului, de punere a şinelor pe roţile căruţelor, de confecţionare de potcoave şi lame pentru cuţite. De asemenea, cu acest prilej va fi organizată şi o expoziţie cu peste o sută de obiecte realizate de fierari.

Nagy György a declarat că evenimentul, care va avea loc în perioada 6-8 septembrie, are scopul de a prezenta şi promova meşteşugul tradiţional al fierarilor, care este pe cale de dispariţie. Potrivit acestuia, în România fierarii autentici, adică cei care lucrează după metode tradiţionale, pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

Nagy György spune că a învăţat meseria de fierar de la tatăl său, iar în gospodăria sa din localitatea Tălişoara are două ateliere care pot fi vizitate de turişti, unde aceştia pot vedea cum se topeşte şi se modelează fierul şi pot, de asemenea, gusta 'pita fierarului', o specialitate făcută din pâine, slănină şi ceapă prăjită în forjă. Viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat că evenimentul care va fi organizat la Sfântu Gheorghe este cu atât mai valoros cu cât este singurul de acest gen din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel