EXCLUSIV  Ce înseamnă rezilienţă cibernetică. Sergiu Zaharia (HUAWEI), exemplu cu o bancă obişnuită

Sergiu Zaharia. Foto: Crișan Andreescu
Sergiu Zaharia. Foto: Crișan Andreescu

Sergiu Zaharia - Cyber Security and Privacy Officer Huawei Romania - a explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă conceptul de rezilienţă cibernetică. 

"Este o intersecţie dar şi o deosebire între securitatea cibernetică tradiţională pe care am învăţat-o la un moment dat şi noul concept de rezilienţă cibernetică, apărut ca domeniu independent cam de 10-15 ani.

Să ne gândim, foarte simplu, la o bancă. O agenţie bancară obişnuită. Ce înseamnă securitate bancară? Că poţi să ai pază umană, poţi să ai 'access control' la uşi, o separare a agenţiei bancare într-o zonă cu publicul şi o zonă mai în spate pentru cei care lucrează în bancă, iar undeva într-o cămăruţă este seiful cu valori.

Ce înseamnă securitate? Că îţi iei toate măsurile să nu ajungă cineva la seif. Rezilienţă ce înseamnă? Că o data ce o persoană a ajuns la seif, stă în faţa lui şi încearcă să scoată bani dar nu reuşeşte, pentru că seiful este rezilient ca device. Dacă ai un nivel de maturitate şi mai ridicat la rezilienţă cibernetică, atunci trebuie să ne imaginăm că apar alte concepte, cum ar fi amăgirea atacatorului. De exemplu, un atacator intră în camera seifului şi în loc să vadă un seif vede că este o uşă către o altă camera de seif şi ajunge la o cameră cu o 120-150 de seifuri şi nu ştie unde sunt banii. Şi are şi timp limitat.

Aici vorbim despre nişte concepte care ţin şi de rezilienţa cibernetică la un nivel avansat – pentru că aceasta costă – dar care duce la un risc mult mai redus dacă eşti pregătit pe acest domeniu decât dacă asiguri o securitate cibernetică tradiţională, fără aceste noi componente", a explicat Sergiu Zaharia - Cyber Security and Privacy Officer Huawei Romania, în interviul acordat DC News.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel