Când ministrul Baconschi sare din baie…

Despre dl. ambasador Theodor Baconschi am aflat ceva notabil in urma cu cativa ani si era in legatura cu prezenta sa intr-o cada de baie prin Australia. Altminteri, prestatia sa diplomatica a fost intotdeauna privita cu amuzament in cadrul ministerului de Externe, omul fiind un apucator tipic de ciolan cu fata de intelectual. Opinia majoritatii diplomatilor romani este ca isi datoreaza postul frecventei incredibile de vot pentru alegerile prezidentiale de anul trecut de la ambasada Romaniei la Paris unde dl. Baconschi nu se remarcase pana atunci cu absolut nimic in postura de sef al misiunii.

Ca ministru de Externe dl. Baconschi se evidentiase pana de curand printr-o singura masura: a interzis accesul diplomatilor pe intrarea principala, aceasta fiind rezervata exclusiv domniei sale.

In privinta viselor sale de presedinte al Romaniei in 2014 nu are rost sa comentam. PDL-ul il considera un fel de bufon, iar insusi presedintele Basescu, enervat de faptul ca Baconschi s-a oferit cu de la sine putere sa-i organizeze o vizita la Paris s-ar gandi sa-l debarce in primavara .

Se spera ca pana atunci Baconschi sa nu faca rau politicii externe romanesti. Nu a fost sa fie.

De anul nou, Baconschi s-a apucat sa acuze Franta si Germania ca nu suntem bagati in spatiul Schengen fiindca “ Romania nu mai are nimic de privatizat ”. Nu are rost sa comentam in ce masura dl. Baconschi a avut sau nu dreptate. Noi cei din Est stim acum ca exista o mare diferenta intre valorile Occidentului pe care le sorbeam la Europa Libera inainte de ’89 si pragmatismul capitalism – ca sa ne exprimam elegant si sa nu scriem din greseala “rapacitate”.

In diplomatie anumite adevaruri nu se exprima niciodata public. Ca urmare dupa declaratia neprofesionista a ministrului de Externe, ceea ce era doar un avertisment al Parisului si Berlinului pentru Bucuresti, ce lasa categoric loc de negociere, a devenit o competitie dura de orgolii intre nucleul dur franco-german si cea mai saraca tara europeana. Mai mult, Baconschi s-a trezit sa ameninte ca Romania va bloca admiterea Croatiei in Uniunea Europeana. Si asta dupa ce premierul croat a confirmat vizita la Bucuresti, impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri, pentru sfarsitul acestei luni. Asa stand lucrurile dl. Baconschi ar trebui reintrodus in cada de baie singur sau cu cine doreste domnia sa. Romania are si asa mult prea multe dificultati externe. Nu este nevoie de necazuri suplimentare create de propriul ministru de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel