EXCLUSIV  Când inima bebelușului bate a ticăit de ceas și orice secundă contează. Dr. Victor Costache (SANADOR): O ecografie imediat după naștere permite salvarea mai multor vieți

colaj: Freepik, captură video
colaj: Freepik, captură video

Cât de important este ca operațiile la inimă să aibă loc imediat după naștere în cazul pacienților-bebeluși cu malformații sau afecțiuni cardiace?

Prof. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară și Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a oferit un interviu exclusiv pentru DC News și DC Medical unde a vorbit, printre altele, despre necesitatea urgentării unui ecograf în primele luni de viață, în cazul copiilor născuți cu malformații cardiace.

"Din păcate, în România, de cele mai multe ori, diagnosticul este mai tardiv decât în Europa occidentală. Acești copii sunt, în majoritate, diagnosticați la naștere sau în imediata perioadă de după naștere. Din cauza lipsei cardiologilor pediatri, nu toți copiii care se nasc în România ajung să aibă o ecografie cardiacă imediat după naștere. Realizarea acestui gest (n.r. ecografia imediat după naștere), care pare a fi atât de simplu, dar este atât de complicat, ar permite diagnosticarea precoce a mai multor copilași și salvarea mai multor vieți", a explicat dr. Victor Costache.

Cât pot aștepta copiii cu malformații la inimă?

"Depinde de la o patologie la alta. Sunt cazuri în care trebuie să-i avansăm cât mai repede pe lista noastră de așteptare și să-i operăm la câteva luni de viață. Sunt cazuri în care - la malformații mai simple,  cum ar fi defect septal atrial - pacienții sunt diagnosticați chiar și la vârste adulte, 30-40 de ani, în urma unui consult cardiologic de rutină", mai spune medicul.

Interviul complet, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel