Ai ucide o persoană pentru a salva cinci? - SONDAJ

Subiectul de dezbatere este “Cine trăiește și cine moare?”. Între a ucide o persoană și a scăpa cinci sau viceversa, ce ai alege? Problema a fost discutată și la Harvard, iar noile cercetări aduc răspunsuri mai bine argumentate ca până acum.

Autor: Răzvan Băltărețu

ucizi unul sau cinci, alegere, tragedie, studiul alegerilorDatele sunt acestea: conduci un tren care nu poate fi oprit și, în față, calea ferată se împarte în două, iar tu poți controla macazul. Pe linia din stânga un singur om. Pe linia din dreapta cinci oameni. Pe cine decizi să salvezi? Alegi să omori cinci doar pentru că moartea unui om e o banală și moartea celorlalți o tragedie? Până acum, oamenii alegeau, în proporție de 90%, să-i salveze pe ceilalți cinci. Dar, recent, s-au luat în calcul situații mai apropiate de realitate si cu mai mulți factori de natură emoțională sau psihică.

Studiul condus de psihologul David Navarette a fost făcut pe 147 de persoane. Acestora li s-au montat pe cap căști care proiectau o realitate virtuală în funcție de alegere. De asemenea, participanții aveau electrozi atașați pe piele pentru a le măsura diverși parametri, mai ales reflexivi. Din cei 147, 133 au ales să ucidă omul singur în locul celor cinci.

În cazul în care acea persoană le este rudă, o treime ar alege să-i apere pe cei cinci. Mai mult, studiul a arătat că cei care își controlează mai bine emoțiile sunt mai predispuși să aleagă moartea unuia decât a cinci oameni. Însă, există și limitări ale studiului, cea mai evidentă fiind faptul că s-a folosit realitatea virtuală, iar emoțiile nu sunt la fel ca într-un caz real, notează publicația Time.

Oare dacă foloseau politicieni drept victime, rezultatele se schimbau?

[poll id="60"]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel