Românii au cheltuit 1 miliard de euro pe alimente în decembrie. Cantități impresionante de produse cumpărate pentru Sărbători

Cumpărături Sărbători
Cumpărături Sărbători

Sărbătorile de iarnă au trecut, iar comercianții au făcut deja primele bilanțuri cu alimentele vândute și sumele încasate. În luna decembrie, aceștia au vândut alimente de 1 miliard de euro, cantitățile de produse cumpărate de români pentru Sărbători fiind impresionante: peste 7 milioane de cozonaci, 50 de milioane de litri de vin şi 150 de milioane de ouă, scrie Pentru Sărbătorile de iarnă, fermierii au tăiat în luna decembrie peste un milion şi jumătate de porci, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din totalul sacrificărilor din 2013. Carnea s-a cumpărat, deşi preţul a crescut cu 30% față de anul trecut.

În ceea ce privește băuturile alcoolice, în luna decembrie s-au vândut 50 de milioane de litri de vin, dublu faţă de o lună obişnuită.

Pentru cozonaci, prăjituri şi salate, oamenii au cumpărat 150 de milioane de ouă, cu un sfert mai mult decât într-o lună obişnuită. O parte dintre ouă a fost folosită în cofetării şi în fabrici de dulciuri, care au vândut cozonaci atât în ţară, cât şi în străinătate, acumulând încasări din deserturi de aproape 10 milioane de euro.

De sărbători au fost cumpăraţi peste 7 milioane de cozonaci, cu 4% mai mult faţă de anul trecut.

În decembrie, comercianţii au vândut alimente în valoare de 1 miliard de euro.

Porci tăiați de Crăciun:

  • 2011: 1,5 milioane
  • 2012: 1,5 milioane
  • 2013: 1,6 milioane

Vânzările de ouă:

  • decembrie 2013: 150 milioane ouă
  • noiembrie 2013: 110 milioane ouă

Cozonaci vânduți:

  • 2012: 7 milioane
  • 2013: 7,3 milioane
  Cât au cheltuit românii

În medie, pentru mesele de sărbători, românii au cheltuit 600 de lei, cu 100 de lei în plus faţă de luna decembrie din 2012 și cu 170 de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2011. Creșterea bugetului are la bază nu majorarea cantităților achiziționate, ci în principal scumpirile pe care le-au înregistrat principalele produse alimentare. Carnea, legumele şi fructele sunt alimentele care au avut cele mai mari creşteri de preţuri. Spre exemplu, carnea de porc a fost mai scumpă cu o treime în decembrie 2013 faţă de anul anterior, iar roşiile s-au scumpit cu trei lei în doar o lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel