Premierul Ponta și George Maior, despre declarațiile lui Iliescu privind închisoarea CIA

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a avut informații despre existența unor închisori sau facilități CIA în România de când deține funcția de premier. Tot în legătură cu afirmațiile recente ale fostului președinte Iliescu pentru presa germană, fostul șef al SRI, George Maior, a spus că nu s-au aprobat centre speciale ale CIA în România.

"În trei ani, nu am avut niciodată informaţii legate de existenţa unor închisori sau facilităţi. Dacă au fost sau nu au fost înainte, nu ştiu", a spus, vineri, Ponta.

Fostul președintele Ion Iliescu a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel că în 2002/03 a aprobat solicitarea CIA privind crearea unei locații CIA în România, dar nu a știut că aceasta va fi folosită ca centru de detenție și tortură. Fostul șef al statului a precizat că Ioan Talpeș, fostul șef al Adinistrației prezidențiale, s-a ocupat de detaliile acestei înțelegeri.

"Nu ştiu contextul în care domnul fost preşedinte al României Ion Iliescu a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. E de analizat", spune George Maior. 

"Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru. A aproba, şi este normal şi legal în stat deschiderea unei cooperări pe elementul contraterorist în acei ani, care s-a adâncit pe parcurs, devenind una dintre cele mai semnificative din lume, cooperarea în domeniul combaterii teorismului cu SUA sau în domeniul contraproliferării, sunt subiecte de interes pentru securitatea naţională a ambelor state. Nu s-au aprobat asemenea centre şi probabil că, fie domnul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat această afirmaţie a sa în cadrul interviului", a spus Maior, la Adevărul Live, răspunzând unei întrebări.

Iliescu, interviu Der Spiegel despre închisori CIA în România: "Am aprobat cererea pentru o locație"

Fostul director SRI a arătat că asemenea afimaţii, fără evaluare factuală serioasă, pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă, conform Mediafax. "Vă daţi seama că lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii şi chiar mi-aş îngădui, din postura aceasta de cetăţean, de data aceasta, să atrag atenţia celor care discută despre aceste lucruri sau au fost în funcţii să fie foarte ponderaţi şi măsuraţi în afirmaţiile lor, pentru că ele sunt, vedeţi, interpretate în acest fel. Mai mult, e şi contextul geopolitic sensibil în care ne manifestăm acum, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, Rusia, asemenea lucruri până la urmă pun o umbră în ceea ce priveşte credibilitatea statului român (...)", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel