Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Zilele Culturii Sefarde la București

Magdalena Popa Buluc / 23 apr 2017 / 21:56
Bucuresti Sefard
Bucuresti Sefard

În zilele de 24, 26 si 27 aprilie 2017, Centrul de Studii Israeliene „Goldstein Goren“,  Centrul de Studii Ebraice al Universității din București și Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România, în parteneriat cu  Ambasada Turciei în România și  Federația Comunităților Evreiești din România organizează, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București) cea de-a patra ediție a Zilelor Culturii Sefarde la București. 


Evenimentul, deja tradițional în spațiul cultural românesc, va beneficia în acest an de prezența unor personalități de prestigiu în studiul culturii sefarde și se va desfășura după următorul program:

Luni 24 aprilie 2017, ora 18.00

–  Cuvânt de deschidere: Rosa María Moro de Andrés – Directoarea Institutului Cervantes la București, Aurel Vainer – Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, E.S. Osman Koray Ertaș - Ambasadorul  Republicii Turce la Bucuresti și Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman - Universitatea din Bucuresti;

– Proiecția filmului documentar Turkish Passport (regia: Burak Arliel, Turcia, 2011, v.o, turcă, subtitrare engleză).

Miercuri 26 aprilie 2017, ora 18.00

– Vernisajul expoziției Bucureștiul Sefard: 500 de ani de istorie in imagini

Prezintă: Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman- Universitatea București și Dr. Anca Tudorancea,  secretar stiintific - Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din Romania;

– Conferința Istoria muzicii sefarde susținută de Karen Gerson Sarhon, coordonatoarea  Centrului de Studii Sefarde Turco-Otomane de la Istanbul;

– Masă rotundă: Istoria sefarzilor din Balcani și Imperiul Otoman ajunși în România

Participă: Karen Gerson Sarhon -  Centrul de Studii Sefarde Turco-Otomane (Istanbul); Carol Iancu -  Universitatea Paul Valery, Montpellier ;Mark Weitzman -  Centrul Simon Wiesenthal ( New York) și Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului; Felicia Waldman - Universitatea București, Anca Tudorancea – secretar stiintific - Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din Romania, FCER.

Joi 27 aprilie 2017, ora 18.00

-          Prezentarea expoziției individuale Anca Halfon Mircea. Prezinta: Felicia Waldman, Universitatea București

-          Concert klezmer si ladino: Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern

Karen Gerson Sarhon (foto) este coordonatoarea  Centrului de Studii Sefarde Turco-Otomane din Istanbul, editoarea suplimentului în ladino El Amaneser și una dintre personalitățile culturale cele mai implicate în apărarea culturii iudeo-spaniole.  Absolventă a Departamentului de Limbă și Literatură Engleză a Universității Bogaziçi din Istanbul, a unui Master în Psihologie socială la aceeași universitate și a unui master în lingvistică la Universitatea Reading, Marea Britanie Karen Gerson Sarhon este profesoară de engleză la Universitatea Bogaziçi și unica prezență feminină în grupul muzical„ Los Pasharos Sefaradis“.

 (w670)

Carol Iancu -  profesor titular de catedră la Universitatea Paul Valery din Montpellier, directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autorul a numeroase studii consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, traduse în franceză și engleză, printre care Evreii din România (1919-1938). De la emancipare la marginalizare,  Hasefer, 1996; Shoah în Romania. Evreii în timpul regimului Antonescu (1940-1944), Polirom, 2001; Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din Antichitate până în zilele noastre,  Hasefer, 2005; Poeme (cu pseudonimul Tristan Janco și desene de Tudor Banuș), Apostrof, Cluj, 2006; Evreii din România (1866-1919). De la excludere la emancipare, Hasefer; Alexandre Safran. O viață de luptă, o rază de lumină, Hasefer, 2008. Alexandru Safran și Șoahul neterminat în Romania. (1940-1944) ˮ, Hasefer 2010.

Mark Weitzman -  director pentru Afaceri Guvernamentale şi al Forţei Speciale împotriva urii şi terorismului din cadrul Centrului „Simon Wiesenthal”,  New York, SUA și reprezentant  al Alianței  Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Este memebru în Comisia de experți OSCE privind libertatea religioasă și de credință și co-președinte al Grupului de Lucru privind Relațiile Internaționale al Forumului Global asupra Antisemitismului. Este autorul mai multor studii și volume asupra antisemitismului și cîștigătorul National Jewish Book Award pentru cea mai bună antologie despre antisemitism, în 2007.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy