Zeci de înotători chinezi, între care și șase medaliați la JO Tokyo, acuzați de dopaj. Reacția Chinei: ”Informații false”

FOTO: Freepik @drobotdean
FOTO: Freepik @drobotdean

China respinge acuzațiile de dopaj ale înotătorilor săi din 2021, șase dintre acești au fost medaliați la JO Tokyo.

Mai mulți înotători din China au fost acuzați de dopaj, în anul 2021, însă Ministerul de Externe al Chinei a calificat drept ”informații false” cele 23 de presupuse cazuri de dopaj, mai mult decât atât, a asigurat că sportivii săi ”nu au comis nicio greșeală sau neglijență”, informează EFE, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, a subliniat luni într-o conferință de presă, că acest caz a fost deja investigat de Agenția antidoping chineză ”în mod exhaustiv, profund și detaliat”.

Cazurile au ieșit la iveală recent, după ce au fost publicate de mass-media din Statele Unite, Germania și Australia, care acuză Agenția mondială antidoping (AMA/WADA) că acceptă versiunea Agenției chineze antidoping, care a pus rezultatele pozitive pe seama contaminării prin expunere accidentală.

Acești sportivi, printre care s-au numărat șase medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, au fost testați pozitiv pentru substanța interzisă trimetazidină (TMZ), un medicament pentru tratarea anginei.

AMA/WADA a raportat că a luat cunoștință în 2021 de aceste cazuri și de decizia Chinei de a le lăsa fără sancțiuni. Wang a afirmat că rezultatele pozitive s-au datorat ”ingerării involuntare de alimente contaminate, exonerând sportivii de orice vină sau neglijență.

Șeful USADA: Ar fi trebuit să-i descalifice pe sportivi

Purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul chinez menține o politică de ”toleranță zero” față de dopaj, ”respectând strict” Codul Mondial Antidoping și ”contribuind în mod activ la lupta globală unificată” împotriva acestei practic, în timp ce a reiterat angajamentul Chinei față de ”protecția sănătății fizice și mentale a sportivilor” și promovarea ”concurenței loiale” în sport.

Conducătorul Agenției antidoping a Statelor Unite a cerut luni o anchetă cu privire la gestionarea de către AMA/WADA a celor 23 de teste pozitive ale înotătorilor chinezi.

”Întreaga situație este o tragedie pentru sportivii curați din întreaga lume. Ar fi trebuit să anunțe încălcarea, ar fi trebuit să-i descalifice pe sportivi. Ar fi trebuit să-i suspende provizoriu”, a declarat șeful USADA, Travis Tygart, pentru agenția Reuters.

Casa Albă a cerut o anchetă

Ziarul New York Times a anunțat luni că autoritățile de la Casa Albă au cerut o anchetă asupra înotătorilor chinezi și că o va aduce în discuție atunci când oficialii antidoping se vor întâlni la Washington săptămâna aceasta.

AMA/WADA a recunoscut că nu a efectuat nicio investigație pe teren, ci s-a bazat în schimb pe un raport al Agenției antidoping din China, iar apoi și-a angajat propriii experți științifici și un consilier juridic extern pentru a testa teoria contaminării.

Cu ajutorul responsabililor departamentelor științific și juridic, precum și ai unității de investigații, AMA/WADA a prezentat o analiză detaliată, pas cu pas, a modului în care a ajuns la concluzie, dar Tygart a rămas sceptic.

”Apreciem cu adevărat AMA/WADA pentru deschiderea și furnizarea unor informații despre procesul lor. Din păcate, a fost foarte nesatisfăcător și, de fapt, a deschis o mulțime de întrebări, la care trebuie să se răspundă și să fie investigate efectiv”, a precizat conducătorul USADA.

Citește și: Patinatoarea Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj. SUA, desemnată campioană olimpică pe echipe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel