Patinatoarea Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj. SUA, desemnată campioană olimpică pe echipe

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Kamila Valieva a fost condamnată la patru ani de suspendare în cazul de dopaj, iar în urma retragerii punctelor obținute la JO 2022, echipa Rusiei a coborât pe locul 3, în timp patinatorii americani au fost desemnați campionii olimpici.

Patinatoarea rusă Kamila Valieva a fost condamnată la patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunțat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Sportiva Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care Agenţia rusă antidoping (RUSADA) decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis ”nicio greşeală sau neglijenţă”, este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS, scrie Agerpres.

”Medicii, antrenorii sau alţi membri ai personal de asistenţă care sunt găsiţi vinovaţi de furnizarea de substanţe ce îmbunătăţesc performanţa minorilor ar trebui să se confrunte cu toată severitatea Codului mondial antidoping”, a afirmat AMA/WADA, al cărei sediu se află la Montreal.

Organizaţia ”încurajează guvernele să ia în considerare adoptarea unei legislaţii - aşa cum unele au procedat deja - care să facă din dopajul minorilor o infracţiune penală”.

Valieva a susținut că a fost contaminată accidental

Kamila Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

TAS, la finalul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, a estimat luni că Valieva ”nu a fost în măsură să stabilească”, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat ”intenţionat”.

SUA, campioană olimpică în concursul pe echipe. Rusia, doar medalie de bronz

În urma deciziei luate de TAS, patinatorii americani au fost desemnați campioni olimpici în proba pe echipe în concursul artistic din cadrul JO 2022 de la Beijing, în faţa Japoniei şi Rusiei, medaliate cu argint, respectiv bronz, a decis marţi Federaţia internaţională de patinaj (ISU), care le-a retras ruşilor punctele obţinute de Kamila Valieva, după suspendarea acesteia pentru dopaj, informează AFP.

Citește și: Sha’Carri Richardson, despre ”dubla măsură” a CIO. ”Singura diferență pe care o văd este că sunt o tânără de culoare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel