Vreți să trăiți bio? Muriți Coli!

val-valcu
val-valcu

Cine n-ar vrea să trăiască fără teama de cancer sau Alzheimer? Multora li se pare că își pot cumpăra liniștea, dinspre partea asta, plătind cu 50 la sută mai mult așa zisele produse bio/naturale etc.

Ei pleacă de la premisa că, înainte de inventarea chimiei, oamenii nu făceau cancer, deci întorcând agricultura la  bălegar și coasă vom scăpa de doamna cu același instrument tăietor înțepător pe umăr. Unii le-ar răspunde că se chinuie degeaba: dacă ar fi trăit suficient de mult, oamenii din epoca feudală ar fi făcut și ei tumori, dar atunci mureau prea devreme, din cauza ciumei sau războaielor. Obezitatea, principala problemă a omului modern, nu se tratează cu hrană bio, ci cu mai puțină mâncare și mai mult sport. Cât despre cancer, fiindcă nu ai cum să-l eviți, secretul supraviețuirii stă în descoperirea precoce, în stadii tratabile: în loc să dai mii de euro pe o salată de alge aduse cu avionul din Caraibe, mai bine cheltui 300 de euro pe an și-ți faci periodic toate analizele. Unde mai pui că moda bio distruge stratul de ozon, cărând pateul de gâscă, în containere frigorifice, de la fermele din Bretagne la Viena și fragii din Alpi la Edinburgh.

Pe de altă parte, nu se poate nega că o hrană cât mai puțin chimizată și procesată nu e mai bună decât una de fabrică. Ce vreau să spun e că  nu se pot obține și beneficiile modernității și savoarea Evului de mijloc, fără a plăti un preț pentru asta. Odată sunt banii, pe care nu și-i permite oricine, dar mai intervine și riscul unor infecții. Roșiile olandeze nu au văzut bălegar decât la televizor. Probabil, când evazioniștii le descarcă din tir, sunt mai curate decât mâinile vânzătorului care le duce la piață. Castravetele bio din Spania are și beneficii, dar și riscuri biologice, contaminarea cu E. Coli fiind doar unul dintre acestea. Când te grăbești să pleci la muncă, pentru a face bani ca să-ți plătești produsele bio, de două ori mai scumpe, nu prea ai timp să le speli în patru ape, ca să nu faci holeră, ca în 1711, de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel