Victor Ponta poate păstra PSD, cu o condiție

Victor Ponta a trimis mutarea în plic, cum se spune în șah.  Mișcarea este doar în aparență o acceptare a înfrângerii. În realitate, nimic nu este tranșat până la Congresul PSD.

Regula este clară: liderul care pierde Puterea, pierde și funcția de președinte al partidului. Dacă Victor Ponta nu rezistă la Palatul Victoria, oricum pleacă și de la șefia PSD. Pe de altă parte, rămânerea PSD la guvernare este posibilă doar dacă rămâne premier Victor Ponta. UNPR a fost foarte clar: avem acord cu Ponta, nu cu PSD.

Teoretic, dacă nu are parte de un cutremur în Justiție sau în sondaje, Ponta poate rămâne premier până la alegeri, urmând ca situația de la vârful partidului să fie tranșată ulterior.

În cazul în care sondajele o iau la vale, majoritatea parlamentară va bascula, la fel ca în 2012. Totuși, nici chiar o moțiune de cenzură care schimbă guvernul, în primăvara lui 2016, nu duce, automat, la schimbarea conducerii PSD, în prag de alegeri. Dar până atunci, mai este cale lungă. Nu știm, în acest moment, ce efect au în planul susținerii populare reducerea TVA la alimente și celelalte măsuri sociale luate de Victor Ponta. Nici ce impact negativ a fost generat de acuzațiile DNA, plecarea premierului în Turcia, atacurile lui Klaus Iohannis. Autosuspendarea din funcția de președinte PSD nu are ce să strice, la capitolul imagine, dimpotrivă.

Pe termen scurt și mediu, riscul cel mai mare pentru Victor Ponta este reprezentat de o decizie a procurorilor, nu de o pierdere a controlului în PSD sau în Parlament.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel