Vezi cum arată inima unui dependent de heroină - VIDEO

Medicii de la Spitalul Universitar București au reușit pentru moment să salveze viața unei gravide, dependentă de heroină, dar pericolul nu a trecut. Timp de 30 de zile, la fiecare bătaie a inimii, valva mitrală riscă să se rupă sau să fie astupată de o vegetație gigantă, care pendulează între atriu și ventricol, în contra-curentului. Protezarea nu va fi posibilă mai devreme de o lună, chiar dacă pentru moment strarea pacientei este stabilă.

O tânără a ajuns la Spitalul Universitar cu o sarcină la termen. Era hemiplegică, avea semne ale unei infecții grave, dar și o agitație extremă.  Starea ei indica o septicemie cu abcese cerebrale și reacție meningeală. Medicii au aflat că fata era consumatoare de heroină, situație care explică agitația, corespunzătoare sevrajului.  Totuși, pe parcursul sarcinii, gravida limitase consumul de heroină și încercase să treacă pe etnobotanice, ceea ce a atenuat cât de cât criza.  S-a făcut de urgență o cezariană, iar copilul a fost salvat, existând șanse bune de supraviețuire.

Ulterior, testele  au arătat un accident vascular cerebral și o endocardită, care a distrus valvele inimii. Cauza: un stafilococ de pe piele, însămânțat la o injectare de drog cu o seringă nesterilă, care a fost dus de curentul sanguin în diferite focare, inclusiv cele  cardiace și cerebrale de care am amintit. Același microb a fost găsit și în sânge și în lichidul cefalorahidian. Tânăra va rămâne internată și va face antibiotice măcar o lună și jumătate, iar dacă valva mitrală nu se rupe, între timp, ar putea fi protezată. Infecția s-a dezvoltat în paralel cu sarcina. Din păcate, acesta nu este singurul caz de septicemie cauzată de injectarea de droguri. Un tânăr cu hepatită B și C, care consumă de opt ani heroină, se află internat în același spital, în comă profundă, fiind menținut în viață de aparate. Este prima oară când se întâlnesc la Municipal cazuri care au simultan și endocardită și complicație intracerebrală.

Ambii pacienți au început direct cu heroină, devenind dependenți de la prima administrare.

În imaginea ecografică se văd două zone întunecate separate de o fâșie albă (partea din interiorul dreptunghiului roșu). În mod normal, valva care face trecerea din atrii în ventriculi trebuie să fie suplă, elastică şi să se închidă perfect.

Clipul  arată o vegetaţie imensă, produsă de stafilococul injectat odată cu drogul, pe valva ce face trecerea între camerele inimii. În mod normal, imaginea Doppler arată fluxul de sânge care în timpul contracţiei ventricolului ar trebui să meargă în artera aortă, iar valva să se închidă complet.

La testul Doppler color, din al doilea clip, imaginea albastră indică un flux normal, iar culoarea către orange arată turbulenţa de flux, respectiv un aspect anormal. Din cauza vegetaţiei de pe valvă, aceasta nu se închide şi fluxul de sânge este împins înapoi în atriu. Această turbulenţă de flux crează condiţii de apariţie a cheagurilor de sânge, care apoi sunt trimise în circulaţia sistemică şi dau tromboze la diferite niveluri. Fragmentele din vegetaţia de pe valvă pot fi sursa microabceselor cerebrale şi a unei reacţii infecţioase a meningelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel