Vezi care este marea surpriză a campaniei electorale 2012

Cât de mult ar putea modifica rezultatul votului o bombă de campanie? Au trecut trei săptămâni și concluzia unanimă a sondajelor, chiar și a celui comandat de PDL, este că nu s-a schimbat nimic. Trei săptămâni în care marea realizare, în opinia lui Blaga, este că a crescut notorietatea ARD, la șaptezeci și nu știu câte procente. Poate asta îi dă vise erotice lui Neamțu, dar voturi... nu prea are de unde.  Peste 100% dacă ar ajunge notorietatea ARD, mai mult ca PDL nu poate obține la urne. Adică 23-25 la sută, față de 55-56, cât va lua USL. Fără a lua în calcul redistribuirea care o va duce la două treimi din viitorul Parlament.

Bine-bine, dar dacă Băsescu ar da cu o bombă atomică în USL? Să vedem. Experiența altor campanii nu ne ajută prea mult. În 2000, când era de stânga, Băsescu a câștigat Primăria eliminându-l, în primul tur, pe candidatul Dreptei, cu un dosar surpriză despre FNI. În turul doi, votul a fost politic, previzibil pentru Capitală.  Diferența între el și Chiriță era la nivel de 1-2%. O dezvăluire, cât de mică, putea face ravagii. La fel în 2009, când se juca la zecimale. În rest, n-au prea fost surprize.

E drept că Traian Băsescu și echipa sa de experți au adus ceva inovații, de-a lungul timpului. De la o vreme, însă, și-a cam epuizat muniția, este previzibil, ba chiar a început să plictisească. O eventuală arestare a adversarilor ar fi ceva nou, dar și riscant: hărțuirea lui Oprescu, în 2008, l-a dus pe acesta la victorie, fără nicio campanie.

Ponta și-a asigurat colegii că nu va merge la ”spa”. Și dacă ar sări de la trambulină, în valuri, oricum nu mai contează. Fotografia cu Geoană la Vântu n-a contat atât de mult ca reacția din platou, la dezbaterea TV. Acum, dezbaterea lipsește, iar românii au fost, deja, vaccinați.

Marea surpriză a campaniei electorale este că nu vor fi surprize. Glonțul de argint nu se trage aiurea, într-o luptă fără șanse. Războiul pentru oprirea USL  sub 50 de procente a fost pierdut, nominalizarea premierului rămâne ultima redută. Eventualele stenograme sau filmulețe vor fi aruncate pe piață nu pentru voturi, ci pentru a oferi un pretext: uite de ce nu vreau să-l numesc pe Ponta!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel