Vezi care sunt cele mai energizante alimente

dieta
dieta

Alimentele energizante au o funcţie cheie în organism pentru că dau vitalitatea necesară pentru desfăşurarea activităţilor cotidiene. Acestea ajută corpul uman atunci când faceţi sport, când simţiţi că rămâneţi fără forţe sau când vreţi să depăşiţi o stare de oboseală.  Următorul articol vă va arată care sunt alimentele care furnizează cea mai mare cantitate de energie, în funcţie de activităţile pe care le depuneţi.

Autor: Anca Murgoci

Alimentele care vă dau multă energie sunt cele bogate în carbohidraţi şi grăsimi. Acestea vă stimulează concentrarea şi capacitatea mintală şi vă dau energie pentru muşchi.

Nucile. Sunt, prin excelenţă, alimentele care dau cea mai mare cantitate de energie. Conţin acizi graşi esenţiali, pe care organismul uman nu îi poate sintetiza pe cont propriu. Prezenţa mineralelor în nuci (magneziu, fier, zinc, fosfor, potasiu, seleniu) este net superioară comparativ cu restul fructelor. De asemenea, nucile au şi calităţi antioxidante. De asemenea, consumul acestora vă aduce o importantă cantitate de proteine şi fibre care ajută la reglarea tranzitului intestinal şi îmbunătăţeşte musculatura. Alte alimente bogate în grăsimi sunt: migdalele, alunele, seminţele de floarea soarelui, caju etc. Alimentele bogate în amidon sunt, în special, ghindele şi castanele.

Aceste alimente reprezintă un combustibil eficace în orice moment al zilei. Reprezintă gustarea perfectă când simţiţi că nu mai aveţi energie. Persoanele supraponderale trebuie să nu abuzeze de nuci pentru că au o cantitate crescută de grăsimi.

Legumele verzi. Culoarea verde se datorează clorofilei. Aportul lor caloric şi conţinutul bogat în vitamine dau acestor alimente o mare valoara energică. În compoziţia lor există vitaminele A, B, C, E ŞI K, minerale cum ar fi fierul, magneziul, potasiul, calciul şi o mare cantitate de fibre. Puteţi alege spanac, ţelină, broccoli, varză, salată verde sau rucola. Nutriţioniştii recomandă spanacul pentru că are un aport nutritiv ridicat şi ajută la încărcarea bateriilor corpului dumnevoastră.

Ciocolata neagră. Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Ciocolata este o importantă sursă de energie care îmbunătăţeşte starea de spirit. Este un aliment bogat în magneziu, potasiu, fier, vitaminele A, E, B1 şi B2, lipide şi proteine. Moleculele din acest aliment conţin o cantitate mare de energie pe care organismul dumneavoastră ştie cum să o utilizeze.

Carbohidraţii cu absorbţie lentă. Alimentele din această categorie sunt preferatele organismului pentru că eliberează energie puţin câte puţin, aşa cum organismul are nevoie. Orezul, cartofii, pâinea, fasolea şi o mare parte din cereale sunt alimente bogate în carbohidraţi şi dau energie pentru funcţionarea fizică şi psihică în organism. Sportivilor le este recomandat să urmeze o dietă care să includă aceste alimente pentru a li se asigura rezervele de energie adecvate.

Carnea slabă. Aceasta este săracă în grăsimi. Cel mai bun exemplu este reprezentat de carnea de pui (fără piele) sau de curcan care furnizează o importantă sursă de proteine. În plus, acestea furnizează tirozină, un aminoacid care creşte concentrarea şi atenţia. Carnea de pui (sau cea de curcan) are o cantitate mare de vitamina B12, care ajută în lupta împotriva depresiei şi împotriva oboselii.

Alte recomandări furnizate de nutriţionişti pe Consumer.es care vă pot încărca bateriile

Beţi multă apă pe zi (aproximativ doi litri şi jumătate, în funcţie de greutatea corporală pe care o aveţi).

Mâncaţi de cinci sau şase ori pe zi.

Masa cea mai importantă din zi trebuie să fie micul dejun care trebuie să vă furnizeze energie pentru întreaga zi. Nu trebuie să lipsească pâinea integrală, proteinele slabe (carnea de curcan) şi un suc natural de fructe care să vă dea o doză extra de vitamina C.

Nu uitaţi să consumaţi zilnic nuci sau lapte.

Mâncarea trebuie să conţină legume verzi, pui, carcan, vită, cartofi sau orez.

Evitaţi mesele grase.

Citiţi şi:

http://www.dcnews.ro/2012/10/ziua-mondiala-a-alimentatiei-mancam-mai-mult-sau-mai-putin-ca-pe-vremuri/

http://www.dcnews.ro/2012/10/alimente-satioase-care-va-mentin-in-forma/

http://www.dcnews.ro/2012/09/sanatate-nu-exista-diferente-intre-produsele-eco-si-cele-conventionale/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel