Unicul papirus din România va fi predat de specialiştii ruşi, luni, muzeografilor de la Mangalia

papirus-grecia
papirus-grecia

După 50 de ani, singurul papirus descoperit în România și cel mai vechi din Europa se întoarce în țară, acesta fiind încredințat Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia printr-o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Mangalia,  luni, 22 august, de la ora 12.00, la sediul muzeului Callatis.

În anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat în secolul IV î.Hr. Imediat după descoperire, a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova şi, timp de jumătate de secol, nu am mai stiut nimic despre acest papirus. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare româneşti, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ.

În realitate, el a fost restaurat şi conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, din partea statului rus, cea mai înaltă distincţie.(...) Acest deosebit de important artefact va fi predat, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către dr. Alexander Lesovoy - director al Centrului de Restaurare I.E. Grabar din Moscova şi va fi primit de dr. Sorin Marcel Colesniuc - director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.Întreaga istorie a descoperirii, trimiterii la Moscova pentru restaurare şi conservare, regăsirii după jumătate de secol şi readucerii în ţară a acestui deosebit de important papirus va fi prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, care va urma după ceremonial, când vor putea fi văzute, în premieră, şi primele imagini, unele realizate cu raze ultraviolete şi infraroşii", spune cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului Callatis.

Ceremonia oficială de predare - primire a papirusului se va face între specialiştii dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi - directorul Centrului de Restaurare I. E. Grabar din Moscova şi dr. Sorin Marcel Colesniuc - directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, în prezenţa mai multor invitaţi, printre care profesori şi studenţi de la Universitatea regională de stat din Moscova, specialişti în istorie veche şi arheologie din universităţile şi muzeele din întreaga ţară şi din străinătate, oameni de cultură şi pasionaţi de istorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel