Centrala nucleara cu bani ruseşti

Ungaria va accesa creditul oferit de Rusia pentru a finanţa extinderea centralei nucleare de la Paks. foto: wikipedia
Ungaria va accesa creditul oferit de Rusia pentru a finanţa extinderea centralei nucleare de la Paks. foto: wikipedia

Ungaria va începe în zilele următoare să acceseze creditul oferit de Rusia pentru a finanţa extinderea centralei nucleare de la Paks.

Conform secretarului de stat Attila Aszodi, citat de Agerpres, în prima fază vor fi finanţate cheltuieli în valoare de 98 de milioane de euro,

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului, ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046.

"Încă nu am tras creditul oferit de Rusia, însă acest lucru se va schimba în următoarele ore", a declarat Attila Aszodi la o conferinţă organizată de portalul de ştiri financiare portfolio.hu. Aszodi a precizat că Ungaria va utiliza fondurile pentru a plăti primele zece facturi trimise de Rosatom, în valoare combinată de 98 de milioane de euro. De asemenea, capitalul companiei de proiect Paks II Atomeromu va fi majorat şi el simultan cu prima plată pentru lucrările de extindere.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25