Un pic de istorie: Constantin cel Mare, împăratul cheie din istoria Imperiul Roman. Cum a schimbat lumea

foto: Wikimedia
foto: Wikimedia

Constantin este cunoscut pentru că a fondat orașul Constantinopol (actualul Istanbul), cunoscut inițial sub numele de Bizanț, dar şi pentru punerea bazelor creştinsimului, în urma unei viziuni.

Este cunoscut pentru rolul său în a pune capăt persecuției creștinilor din Imperiul Roman și pentru bazele pe care le-a pus la fondarea creștinismului. Convertirea lui Constantin la creștinism a avut un impact semnificativ asupra creșterii și recunoașterii religiei în interiorul imperiului, scrie Greek City Times.

Înainte de moartea sa, Constantin a condus imperiul de peste trei decenii, timp în care a instituit multe reforme care au avut un impact semnificativ asupra structurii și administrației Imperiului Roman. El a fost responsabil pentru stabilirea unei noi forme de guvernare și a adus stabilitate imperiului, care fusese afectat de conflicte interne și lupte pentru putere.

Constantin a fost un mare lider militar și strateg și a extins semnificativ granițele Imperiului Roman în timpul domniei sale. O victorie memorabilă a venit în urma bătăliei de la Podul Milvian, în 28 octombrie 312 d.Hr. când Constantin a avut viziunea crucii pe cer despre care s-a vorbit atât de mult. Semnul Sfintei Cruci era însoțit de cuvintele: „Prin acesta vei învinge”. Această "întâmplare" este adesea văzută ca un punct de cotitură în viața sa și se crede că a jucat un rol semnificativ în convertirea sa la creștinism.

Stâlp al creştinismului

Moștenirea sa continuă să trăiască, în special prin realizările religioase și arhitecturale pe care le-a adus în timpul domniei sale, care au și astăzi un impact vizibil asupra lumii. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Chiar dacă s-a botezat abia la finalul vieții sale, Constantin cel Mare este primul împărat creștin al Romei. El a inaugurat, prin domnia sa, mileniul creștin al imperialității romane.

În luna februarie a anului 313 la Mediolanum (Milano) a dat Edictul de libertate pentru toți creștinii din Imperiul Roman. Despre acest Edict academicianul Emilian Popescu scrie că prin efectele sale „a schimbat fața lumii de atunci, transformând-o din păgână în creștină”. Tot el subliniază că „Împăratul Constantin devine astfel adept al religiei creștine, ia măsuri în favoarea ei, iar imperiul pe care-l conduce dobândește o nouă înfățișare spirituală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel