Un film de succes în regia lui Radu Mihăileanu după romanul Istoria iubirii

Magdalena Popa Buluc / 17 iun 2017 / 08:53 Salveaza PDF Comentarii

Romanul Istoria iubirii de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traversează spaţiul şi timpul, din Polonia anilor ’40 până în New York-ul zilelor noastre – a fost ecranizat de regizorul Radu Mihăileanu cu titlul Povestea iubirii.

Romanul Istoria iubirii de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traversează spaţiul şi timpul, din Polonia anilor ’40 până în New York-ul zilelor noastre – a fost ecranizat de regizorul Radu Mihăileanu cu titlul Povestea iubirii. O nouă ediţie, având afişul filmului pe coperta, apărută simultan cu premieră filmului din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2017, este disponibilă în librăriile din toată ţară.

Publicat în Statele Unite în 2005, romanul Istoria iubirii i-a adus lui Nicole Krauss consacrarea internaţională, scriitori importanţi precum laureatul Premiului Nobel pentru literatură J.M. Coetzee sau Susan Sontag remarcând naşterea unei voci de anvergură a literaturii contemporane. Istoria iubirii a fost desemnată Cartea anului de Amazon.com şi s-a numărat printre cărţile finaliste la Orange Prize, Prix Femină Étranger şi Prix Médicis Étranger, fiind recompensată cu William Saroyan Prize for Internaţional Literature şi Prix du Meilleur Livre Étranger. Romanul a fost tradus în peste 30 de ţări, printre primele ediţii numărându-se şi cea în limba română, publicată în colecţia „Raftul Denisei“, în versiunea regretatei Antoaneta Ralian.

„Prin Istoria iubirii, Nicole Krauss a intrat cu drepturi depline în lumea literelor americane.“ (Susan Sontag)

„Un român minunat, plin de tandreţe şi originalitate.“ (J.M. Coetzee)

Alma Singer are 14 ani, trăieşte în New York şi încearcă să găsească răspunsuri la o mie de întrebări despre lume şi viaţă. Crezând că le va află într-un român misterios pe care mama ei îl traduce cu frenezie, adolescenţă porneşte în căutarea eroinei cărţii de al cărei destin se simte inexplicabil legată. „Când m-am născut, mama mi-a dat numele după o faţă dintr-o carte pe care i-o dăruise tatăl meu, o carte care se chema Istoria iubirii.“ În acelaşi New York îşi duce zilele Leo Gursky, un bătrân singur şi atât de invizibil în anonimatul său, încât începe să se îndoiască de propria-i existenţa. Bărbatul trăieşte chinuit de amintirea iubirii pierdute care, cu 60 de ani în urmă, în Polonia, i-a inspirat cartea vieţii lui, Istoria iubirii. Şi, deşi Leo nu ştie încă, romanul pe care-l credea distrus a supravieţuit miraculos, şi-a dobândit notorietatea sub numele altuia, a traversat oceanul, a străbătut timpul şi a ajuns în cele din urmă în mâinile Almei, faţă numită astfel după eroina din carte.

 

(w670)

 

La 10 ani de la apariţie, romanul Istoria iubirii a fost adaptat pentru marile ecrane cu titlul Povestea iubirii, în regia lui Radu Mihăileanu, cu Şir Derek Jacobi, Gemma Arterton şi Sophie Nelisse în rolurile principale.

„Am citit cartea [Istoria iubirii] prin 2006, cred, şi m-au lovit forţă dramatică, povestea şi mai ales puterea dragostei. Era deja o perioada de criză a omenirii – vedeţi toate crizele care sunt în lume, mai ales crizele politice – o lipsă de dragoste, de generozitate, de privire plină de dragoste asupra celorlalţi. Mi-am spus că trebuie să fac un film, să le spun oamenilor că mai există speranţă, mai există acest tip de dragoste extremă, romantică, împotriva tuturor crizelor, tragediilor şi conflictelor. Acesta a fost primul gând. Apoi, am regăsit în cartea lui Nicole Krauss acest dialog care se regăseşte şi în filmele mele, între istoria omenirii şi povestea intimă a personajelor, între tragedie şi comedie.“ (Radu Mihăileanu, „Când suntem îndrăgostiţi totul devine posibil“, interviu realizat de Adina Rosetti pentru Unica.ro)

Din 9 iunie 2017, Povestea iubirii este distribuit în România de Transilvania Film în peste 50 de cinematografe din 25 de oraşe din ţară.

Povestea iubirii este primul lungmetraj în limba engleză şi cel de-al nouălea film al regizorului şi scenaristului Radu Mihăileanu, născut în 1958 la Bucureşti şi stabilit în Franţa. A regizat filme multipremiate precum Les quatre saisons (1980), Trahir (1993), Bonjour, Antoine (1997), Train de vie (1998), Les Pygmées de Carlo (2002), Va, vis et deviens! (2005), Le concert (2009), La source des femmes (2011).

 

Nicole Krauss s-a născut în Brooklyn, în 1974. În 1992 este primită la Stanford University, unde obţine o diplomă de excelenţă în literatură engleză şi scrie poezie sub îndrumarea poetului Iosif Brodski. În 1993 debutează ca poetă, iar în 2002 se numără printre finaliştii concursului Yale Younger Poet’s Prize; tot atunci poemele ei ajung în paginile publicaţiilor The Paris Review, Ploughshares şi Doubletake. În 1996 urmează un masterat în istoria artei la Oxford University, desăvârșindu-şi studiile la Courtauld Institute din Londra. Primul său roman, Un bărbat intră în cameră (Man Walks into a Room; Humanitas Fiction, 2011), apare în 2002 şi este finalist la Los Angeles Times Book of the Year. În 2005 publică bestsellerul internaţional Istoria iubirii (The History of Love; Humanitas Fiction 2007, 2012, 2017). În 2007, prestigioasa revistă Granta o include pe Nicole Krauss printre cei mai buni tineri romancieri americani, iar în 2010 The New Yorker o alege pe lista celor mai buni 20 de scriitori sub 40 de ani. Cel de-al treilea roman al lui Nicole Krauss, Marea casă (Great House, 2010; Humanitas Fiction, 2012), se bucură de un enorm succes de critică şi de public, fiind finalist la Naţional Book Award şi Orange Prize. Proza ei a apărut în The New Yorker, Harper’s, Esquire, Best American Short Stories, iar cărţile ei sunt traduse în peste 35 de limbi. Noul ei roman, Forest Dark, apare în septembrie 2017, drepturile pentru traducere fiind cumpărate de Editura Humanitas Fiction.loading...
VOTEAZA ARTICOLUL
   Pozitive: +4    Negative: 0

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.14