Tur ghidat, vernisaj, ARTbecedar, Farhub și expoziții, la Fabrica de Pensule

Tuturor ne trec gânduri asemănătoare prin minte, dar lucrurile pot fi privite mereu și din altă perspectivă. Cine sunt artiștii contemporani, cum lucrează, care sunt intențiile lucrărilor pe care le creează și ce vor să ne spună nouă, celor care le privim?

Tur ghidat al expozițiilor #2

„Și un copil de 7 ani ar putea să facă asta”

„Asta e artă…?”

„Nu înțeleg cine ar da atât de mulți bani pe așa ceva”

„Dar pentru asta nu îți trebuie talent”

„Pur și simplu nu înțeleg arta contemporană”

Tuturor ne trec gânduri asemănătoare prin minte, dar lucrurile pot fi privite mereu și din altă perspectivă. Cine sunt artiștii contemporani, cum lucrează, care sunt intențiile lucrărilor pe care le creează și ce vor să ne spună nouă, celor care le privim?

Vino la un tur ghidat în spațiile de expoziție ale Fabricii de Pensule ca să vezi ultimele expoziții ale acestui sezon. Vei avea ocazia să pui întrebări legate de artiști și lucrările lor într-un mediu relaxat și să îți formulezi propriile răspunsuri despre arta contemporană.

Cele două expoziții ale artiștilor Mirela Moscu și Mi Kafchin prezintă pictură și desen. Turul ghidat se adresează oricui este câtuși de puțin intrigat de arta contemporană sau de artă în general.

(w670) 

Vernisaj | Sibylla Dumke – artist în rezidență

Artista de origine germană prezintă publicului clujean lucrări create în timpul rezidenței artistice la Pilot, spațiul de proiecte al Fabricii de Pensule. Artista a luat pentru prima dată contact cu scenă de artă clujeană cu această ocazie. Sibylla Dumke creează colaje folosind textile și imagini din reviste și include deseori obiecte găsite. Procesul ei este unul bazat pe instinct, iar mesajul este transmis prin selecția materialelor, pe care o face astfel încât să existe fie un numitor comun, fie o tensiune sau o contradicție între ele.

Dumke caută să înțeleagă unde și cum se poziționează omul față de natură, motivele și efectele distanțării acestuia de natură. În viziunea ei, reprezentarea vizuală a vieții implică repetiția unor șabloane și simetrie – corpul uman este în mare parte simetric, iar organele sunt formate din milioane de celule identice.

„Această viziune a apropierii dintre om și animal, natură și civilizație, este esența lucrăriilor Sibyllei Dumke. Intercalând fotografii ale unui liliac și ale unui windsurfer sau a unui ghepard și a unei femei elegante, subliniază asemănările dintre posturi și priviri, formele și mișcările lor. Aparent în trecere, artista ne arată cum totul este interconectat. Făcând acest lucru, Dumke exprimă artistic ceea ce scria cercetătorul cultural Aby Warburg (1866-1929) în Atlasul lui Mnemosyne: formele antice sunt în mod constant de găsit și regăsit în imagini ulterioare.

O altă descoperire a lui Warburg a fost aceea că șarpele, de exemplu, este folosit ca simbol mitologic și în cultura americanilor nativi, și în imaginile antice grecești și în Biblie. Sibylla Dumke își compune imaginile după un principiu similar, deși mult mai intuitiv. Aceasta provine mai mult dintr-o anumită alienare față de anumite aparențe ale lumii civilizate decât dintr-o critică a acesteia, deoarece Dumke lucrează întocmai cu tehnologiile și realizările lumii civilizate. […] Sibylla Dumke caută claritate și autenticitate. În esența lor, acestea se găsesc în ființe umane, plante și animale, în forme aproape identice.” [extras dintr-un text de Gesine Borcherdt despre opera Sibyllei Dumke]

(w670)

Vernisaj Sibylla Dumke

Sibylla Dumke (1981) trăiește și lucrează la München.

 

ARTbecedar #2.7 – M de la Modelaj cu Denisa Curte

Sub coordonarea artistei Denisa Curte, copiii vor învăța să modeleze forme tridimensionale și vor descoperi volumul ca formă de expresie. După ce vor colora formele modelate, cu ajutorul sforii, bețelor și a imaginației copiii vor construi compoziții mobile.

Denisa Curte (n. 1979) este artist plastic în domeniul sculpturii, absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (2003), unde a absolvit și studiile masterale și doctorale. În prezent este profesoară la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” și lucrează în atelierul de la etajul 4 din Fabrica de Pensule din anul 2009. De-a lungul timpului, a participat la expoziții naționale și internaționale, în muzee de artă, galerii și târguri de artă. A organizat și participat la numeroase ateliere de creație artistică pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Cu copiii se întâlnește într-un univers comun dirijat de forme, materiale și tehnici diverse, unde lumea e mereu reinventată prin joacă și totul devine posibil.

ARTbecedar este un program dedicat celor mici, în care părinții își pot împlica copiii în activități creative conduse de artiști din Fabrica de Pensule și din comunitatea artistică din jurul acesteia. Copiii au ocazia de a intra în contact cu artiștii și de a învăța de la ei despre diferite tehnici și medii artistice, prin activități practice și jocuri. Fiecare sesiune este condusă de un artist coordonator și un facilitator care ajută la comunicarea grupului și la păstrarea unei dinamici active, prin care toți copiii participă la activități. Prin participarea la atelierele ARTbecedar copiii acumulează, printr-un limbaj accesibil lor, cunoștințe despre arta contemporană, familiarizându-se cu teme, subiecte sau artiști contemporani.

ARTbecedar este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înscrieri pentru #atelieruldeidei – concurs de proiecte

FabHub lansează înscrierile pentru #atelieruldeidei – un efort comun de a înțelege nevoile Parcului Feroviarilor, a utilizatorilor lui și a potențialilor utilizatori și de a aduce soluții creative pentru activarea acestuia. #atelieruldeidei constă într-o serie de întâlniri în urma cărora participanții își vor face o idee mai clară despre rolul și lipsurile parcului, iar apoi vor putea propune proiecte care să răspundă nevoilor comunității.

Câteva aspecte problematice ale parcului:

–          Lipsa iluminatului public
–          Lipsa aleilor și a mai multor porți de acces în parc
–          Lipsa accesului la apă
–          Absența mobilierului urban – bănci, coșuri de gunoi, umbrare
–          Lipsa unor locuri special destinate pentru copii, câini

Temele pe care le vom aborda cu specialiștii noștri în cadrul workshop-urilor pentru a ne face o hartă cât mai largă a posibilităților și nevoilor zonei:

Arhitectură, Urbanism, Peisagism, Istorii locale și legende urbane, Antreprenoriat social, Evenimente în spațiul public și lucrul cu comunități.

Prin #atelieruldeidei propunem comunității artistice, creative și de antreprenori locali să dezvolte intervenții și soluții creative pentru parc și utilizatorii acestuia. Ne dorim să susținem echipe deja existente sau să creăm echipe de lucru care să gândească soluții creative pentru parc pe care să le pună apoi în practică cu sprijinul nostru.

Puteți veni cu un proiect deja conturat (pe care să îl puteți adapta în funcție de informațiile primite în cadrul #atelieruluideidei), să veniți la ateliere și să dezvoltați pe parcursul a două săptămâni o idee de proiect.

Proiectele propuse pot fi instalații sau amenajări publice temporareevenimente care angrenează comunitatea, moduri noi sau îmbunătățiri ale felului în care este utilizat parcul acum.  

Atelierele se vor desfășura în zilele de 12,13 august și 19,20 august. Se vor putea propune proiecte până pe 25 august, ora 12:00.

 

FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative.
În viziunea noastră, construirea unui hub creativ presupune un efort comun. Scopul nostru este crearea unei platforme pentru căutare, definire, organizare și implementare de idei pentru un Cluj creativ.

Prin intermediul FabHub, ne propunem să activăm acest spațiu verde redat orașului prin întâlniri cu locuitorii cartierului și utilizatorii parcului despre istoria locului și posibile scenarii de viitor, ateliere pentru copii și părinți, expoziții, performance-uri, instalații, spectacole, activități sociale gândite de și cu locuitorii cartierului pentru locuitorii cartierului. Totodată, cei interesați să propună evenimente destinate comunității locale o pot face în cadrul acestui open call.

FabHub este un proiect Urbaniada, derulat de Fabrica de Pensule.
Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.

Orașul Vizibil 2017 – Concurs de lucrări artistice

Imaterial -concurs de lucrări artistice de intervenție în spațiul public și de activare comunitară

Fundația AltArt lansează apelul pentru lucrări de intervenție artistică ”Orașul Vizibil 2017” cu tema “Imaterial”. Concursul este deschis pentru proiecte artistice de intervenție în spațiul public și de activare comunitară.

Miza apelului Orașul Vizibil din acest an este de a interveni în țesutul relațiilor sociale. Dorim să investigăm cum se proiectează arta creată în cheia esteticii relaționale – adică arta care abordează cu precădere teritoriul imaterial al relațiilor umane, folosind artefacte materiale create cu rolul de conector sau catalizator – în spațiul urban clujean.

În funcție de tipologia proiectelor, candidații pot opta pentru a înscrie propuneri de proiect în următoarele categorii:

(1) Proiecte mici – acțiuni, peformance, intervenții hiperlocalizate, instalații, mobilier urban etc. Categoria se adresează proiectelor care realizează intervenții de scurtă durată sau de mici dimensiuni. Vor fi selectate 3 proiecte. Valoarea premiului pentru această secțiune este de 3500 lei.

(2) Proiecte mari – serii de acțiuni comunitare, intervenții urbane interdisciplinare, instalații narative, proiecte bazate pe co-design și interacțiune cu membrii comunității. În această categorie vor fi selectate 2 proiecte de mai mare anvergură, care realizează o intervenție durabilă sau/și o interacțiune semnificativă cu membrii comunității în care are loc intervenția. Valoarea premiului este de 10000 lei.

(3) Premii speciale – în cazul proiectelor care nu se încadrează în categoriile de mai sus, juriul poate decide acordarea unor premii speciale, cu valoare între 3600 și 7000 lei.

Pentru a înscrie o lucrare în concurs, vă rugăm să consultați criteriile de selecție și regulamentul pe www.orasulvizibil.ro. Termen limită: 17 august 2017. Proiectele selectate vor fi realizate în perioada 25 august – 30 octombrie 2017.

Inițiat în 2010, Orașul Vizibil abordează incremental, prin procese culturale şi sociale, diferite aspecte ale viețuirii urbane, cu intenția de a imagina și testa modele de dezvoltare sustenabilă ale mediului urban și ale interacțiunilor sociale care îl definesc. Proiectul propune regândirea modurilor de acces, utilizare şi control ale spaţiului public.

Orașul Vizibil este organizat de Fundația AltArt și face parte din platforma europeană ”Create to Connect”, în cadrul căreia în perioada 2013-2018 producători culturali din 9 țări își propun să conecteze creatorii și publicul prin procese artistice participative care prelucrează teme sociale curente și cultivă un exercițiu al angajamentului față de viața comună. Orașul Vizibil 2017 este o acțiune din cadrul proiectului ”Ars Publica. Res Publica”, parte din programul “Create to Connect/ Creația Contează 2017. Artă pentru activarea Someșului și a Parcului Feroviarilor”. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel